Свят

Армения – гостоприемната кавказка красавица

Армения е малка и колоритна страна в Южен Кавказ, без излаз на море и заобиколена от стръмни хребети. Летейки над нея, виждаш пейзаж, съставен единствено от сиво-бели вълнообразни буци земя.

Столицата Ереван е основана още в 782 година пр.н.е. и е по-стара и от Рим. Обликът на града  е много характерен, целият от глава до пети е „облечен“ в тъмнорозово. Почти всички сгради в него са построени от така наречения розов вулканичен туф – един от малкото ресурси, които се намират на тази суха и пустинна земя.

Розовото понякога се разрежда с различните нюанси на жълт, сив, дори черен туф за разнообразие. Но освен този контраст други цветове не се срещат. На сълнце камъкът блести, все едно е направен от звезден прах, и „оцветява“ столицата в топъл и приветлив оттенък, създавайкип риказна атмосфера. А за щастие, слънчевите дни тук са много.

Центърът е малък, но добре подреден. Най-известен е Площадът на Републиката, който свързва в една точка петте най-галвни улици на града. Около него са разположени и петте най-големи и важни сгради: правителството на Армения, Историческият музей и Националната галерия, хотел Marriott, Централната поща и Министерството на външните работи, транспорта и комуникациите.

В Матера разстоянията се мерят в стъпала

А пък в средата на този кръг са известните пеещи фонтани – музикално представление, което върви шест дни седмично всяка вечер от края на месец май чак до септември. Това зрелище събира лятно време целия град. Не само туристите се възхищават на фонтаните, но и местните редовно излизат вечер на площада, сядат на пейките. Двойки танцуват, деца тичат, а възрастните се усмихват. От време на време, ако вятърът духне по-силно, водата, вместо да падне обратно във фонтана, отива към публиката и залива дрехите и лицата на възторжените зрители.

Страната е пълна с безброй църкви и манастири

Все пак Армения е първата страна в света, приела християнството като официална религия. Арменците имат собствен религиозен символ – хачкар. Това е каменен кръст или най-често стела – висока масивна плоча, върху която той е издълбан заедно с други изображения.

армения
Снимка: Pixabay

Всеки хачкар има уникален дизайн и се отличава с плетеницата си и гравираните по него символи, но стилът винаги е еднакъв. Те се слагат до фасадите на манастирите или като отделен християнски паметник, а изготвянето на един хачкар отнема много дълго време и представлява тежък и постоянен труд.

Арменската азбука не прилича на никоя друга по света

Арменският алфавит е бил създаден от Месроб Мащоц – служител и бивш духовник от царскияд вор, през 405 година. Той е създал алфавит с 36 букви и е направил така, че всеки звук да съответства на всяка буква. В древните времена те дори са се използвали в качеството на цифри.  Първият ред от азбуката е означавал единици 1-9, вторият ред десетизи – 10-90, третият стотици – 100-900 и така нататък.

Буенос Айрес – емоция, танго, стек и Марадона

Считала се е за символ на съвършенството. До ден днешен арменците много се гордеят със собствената си писменост. В Ереван има една стена, на която в една редица и голям размер е изписан целият алфавит. И във всички туристически магазинчета се срещат сувенири с тяхната азбука. Също така правят сребърни колиета с имена, изписани на техния език.

Много е интересно да видиш колко различно изглежда и звучи собственото ти име и как се променя само благодарение на едни по-меки и овални завъртулки и чертички.

Местните се гордеят със сребото и майсторската изработка на ювелирни изделия

В Ереван е така нареченият „Вернисаж“. Това е огромен площад само със сергии, където всичко е ръчно направено от хората, които стоят от отсрещната страна. Продават и картини и статуетки, и ръчно направени шахове и още много, много различни предмети.

армения църква
Снимка: Pixabay

Но най-много продават и най-търсени са бижутата. Изработката е най-високо качесво, а цените са ниски, затова тук винаги гъмжи от хора.

Армения е известна и с виното си

Особено с наровото, понеже нарът се води още един символ на страната. В началото на всяко лято в столицата се организира фестивал на виното и той продължава три дни. Затваря се най-голямата и дълга улица, по която обикновено се движат коли, подреждат се щандове с арменско вино от всички лозарски региони на страната и дори няколко щанда арменска скара, техния кавказки шашлик.

В началото на улицата стоят каси, от които се купуват талони, служещи по време на фестивала като разменна валута, и чаша с логото на фестивала, която използваш за дегустацията. Някои вина са с един-два талона повече от други и ти сам избираш от кое да опиташ. Отвсякъде висят лампички и свири музика, а хората пристъпват от щанд на щанд, някои от тях с пълни, други с празни чаши.

В Комо Алпите се срещат със Средиземноморието

Празненството продължава до полунощ във всеки от трите дни, но към края на вечерта вече спира да се гледа колко талони всеки дава и просто наливат от отворените вина или дори директно подаряват цялата бутилка, за да не отиде „зян“ виното.

Брендито е визитната картичка

Разбира се, освен виното брендито също е визитна картичка на Армения. При влизане в града първото, което посреща по пътя от летището, са двата най-големи завода за алкохол – „Ной“ и „Арарат“, намиращи се точно един срещу друг. Правят се екскурзии и дегустации за любителите на тази напитка.

В тази малка страна живеят хората с най-големи сърца. Арменците са едни от най-дружелюбните, открити и усмихнати народи. Още преди запознанството си с тях, те започват да се отнасят с човека като стар приятел и са способни да оставят най-светлото и топло усещане в него.

А ако отидеш при арменец на гости в дома му, тогава се убеждаваш и в това, че са най-гостоприемните и прекрасни домакини. Вади се най-красивият кухненски сервиз, готвят се много предястия, няколко основни – два вида месо и риба, няколко гарнитури, правят се няколко десерта, на трапезата се слага всичко най-хубаво и ценно.

Масата прилича на кралски пир. Но няма как, трябва да опиташ от всичко, в противен случай домакините ще се притеснят, че нещо не ти е харесало. А и как да откажеш, когато всичко изглежда толкова вкусно.

Рая Христова, „Филтър“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button