Новини

Аляска ще предлага безплатни ваксини срещу COVID-19 на туристите

Аляска ще предлага безплатни ваксини срещу COVID-19 на посетителите си това лято, в опит да стимулира туристическата индустрия, силно засегната от забраните за круизи и пътувания.

От 1 юни туристите, които влизат в Аляска, ще имат възможност да се ваксинират на едно от големите летища в щата, според губернатора на Аляска Майк Дънливи.

Ваксината ще бъде достъпна извън зоната за сигурност на четири летища: Джуно, Феърбанкс, Кечикан и Анкоридж. Ще се поставя на туристи на 16 и повече години, съобщава T+L.

„Това, което искаме да направим, е да се уверим, че нашата фантастична туристическа индустрия има възможност да се върне там, където беше“, казва Дънливи и добавя: „имаме излишни ваксини, защо да не ги използваме?.“

Центровете за ваксинация на летищата ще предлагат първа доза от препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna, според Хайди Хедберг, директор по общественото здраве в Министерството на здравеопазването и социалните услуги на Аляска.

Щатът няма да прави разлика между туристи и местни жители, когато разпределя ваксините.

„Ние осъзнаваме, че когато хората дойдат в Аляска, може да не останат 21 дни или 28 дни, но въпреки това им предлагаме тази първа доза“, казва Хедбърг и добавя, че ако посетителите решат да останат по-дълго, те могат да получат и втората доза в щата. „Всеки, който пътува в или през Аляска, ще може да се ваксинира, ако реши.“

Ваксинацията на туристите ще започне първоначално от 17:00. до 2 часа сутринта на летището в Анкоридж за пет дни в края на април, съобщава Асошиейтед прес.

Досега 47.1% от обитателите на Аляска на 16 и повече години са получили поне една доза ваксина, а 39.1% са напълно ваксинирани, според властите.

Безплатната ваксина е „още една добра причина да посетите Аляска това лято“. В момента пътуващите до там не са длъжни да се тестват преди пристигането си.

Решението на Аляска да предложи ваксина на посетителите идва дни, след като министърът на туризма на Малдивите заяви, че островната държава ще се стреми да направи същото.

Малдивите са получили ваксини от Индия, Китай и програмата Covax на Световната здравна организация, като са поръчали повече дози от Сингапур.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button