Новини

Албания продължава да чупи туристически рекорди

Албанският министър на туризма и околната среда Мирела Кумбаро представи данни за броя на чуждестранните туристи, посетили страната през октомври, като подчерта, че Албания остава популярна дестинация за чуждестранните посетители и през есента, съобщава албанската агенция АТА, цитирана от БТА.

Притокът на входящи чуждестранни туристи в Албания отбелязва възходяща тенденция и през есента с общо 691 000 чуждестранни туристи, посетили страната само през последния месец. Това представлява повишение с 89 процента в сравнение със същия период миналата година.

Общо 8,98 милиона чуждестранни туристи са посетили Албания от януари тази година, отбелязвайки повишение с 32 процента в сравнение със същия период през 2022 г., когато страната отчете рекорден брой чуждестранни посетители, посочи Кумбаро.

Албания става още по-привлекателна за туристите с нов законопроект

Тя допълни, че 70 или 80 процента от капацитета на хотелите вече са резервирани.

Министърът на туризма подчерта, че албанската столица Тирана също се е превърнала в топ туристическа дестинация, „нещо като модерна архитектурна лаборатория, пълна с младежка енергия, спорт и културни събития“.

Кумбаро допълни, че културният, приключенският и агротуризмът също са отбелязали изключително повишение през тази година.

Албания се превърна в световна дестинация, над 1,7 млн. туристи я посетиха само за месец

Барометърът на Световната организация по туризъм, който редовно проследява краткосрочните тенденции в туризма и предоставя актуална информация за международния туризъм, постави Албания на трето място в световен мащаб и на първо място в Европа по приток на международни посетители, с 56 процента ръст за периода, обхващащ януари-юли 2023 г.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button