Свят

Биариц – курортът на кралете

Френското градче в Бискайския залив събира знаменитости от цял свят

Биариц е един от най-популярните и красиви курорти във Франция, разположен на брега на Атлантическия океан в Бискайския залив и само на 18 километра от испанската граница. Той може да накара сърцето на всеки, който го посети, да бие по-бързо. Просто погледнете легендарните плажове и планинските села наблизо около него, обичани от сърфистите. А комбинацията от традициите на баските и модерността създава несравнима атмосфера.

Ако допреди няколко години това е бил курортът на знаменитостите, сега в него все по-често идват и хора, които просто искат да видят и усетят един наистина добре уреден, прекрасен и достъпен европейски курорт, който е една от перлите на Атлантическото крайбрежие. Със сигурност тук човек може да се почувства едновременно аристократ и бонвиван.

За всички, които стигнат дотам, е добре да знаят поне тези три факта за Биариц – той е столица на сърфа, основател е на френския голф и е център на таласотерапията.

Градчето добива световна популярност през 19-и век, когато съпругата на Наполеон Трети императрица Евгения е привлечена от красотата му. В нейна чест Наполеон Трети впоследствие построява дворец и балнеологичен център на брега на океана. Веднага след това аристокрацията от цяла Европа започва дас е стича към този курорт. Английската кралица ВИктория редовно се появявала тук в продължение на 30 години.

Едуард ЧЕтвърти се установил в Биариц няколко години преди смъртта си, а Едуард Осми и неговата любима Уолис Симсън са били чести гости на градчето. В курорта редовно са отсядали знаменитости като Едит Пиаф, Бриджит Бардо, Виктор Юго, Ърнест Хемингуей, Ръдиард Киплинг, Антон Чехов, а писателят Владимир Набоков пише тук знаменития си роман „Лолита“.

До Октомврийската революция през 1917 година руската аристокрация изкарва зимата в курорта. Тук идват и великият Фьодор Шаляпин, който е имал собствена вила, Игор Стравински, поетът Александър Блок и много други. Затова не трябва да буди почуда великолепната православна църква, която е построена именно от руснаците. Сребърните куполи на храма „Св. Александър Невски“ и днес се забелязват отдалече, а през 20-те години на миналия век романтичната вила „Белеза“, намираща се на скалист хълм, е била превърната в руско кабаре. Преживявала нацизма, както и няколко пожара, сега тя е частна собственост на знатен парижанин.

Кастелфолѝт де ла Рока – градчето, в което няма как да се изгубиш

Сред архитектурните забележителности се откроява и англиканската църква, в. която е поместен малък музей на местната история, където са експонирани снимки на известните аристократи, посетили Биариц и допринесли за издигането на репутацията му.

Градът буквално изобилства с галерии и музеи, като тези на шоколада и на азиатското изкуство с шедьоври предимно от Индия, Китай, Непал и Тибет. Интерес за туристите представлява Музеят на морето с многобройните аквариуми, както и уникалният Музей на миниатюрните автомобили. Замъкът „Утрюб“ пък е световноизвестен с колекцията си от килими и мебели от 16-и век.

биариц

Сърцето на Биариц обаче е крайморският булевард, където огромните скали се врязват в океана. Разхождайки се по алеята край брега, задължително се стига до Скалата на девицата. Малкото островче, свързано със сушата чрез метален мост, е любимо място за влюбени двойки. А извисената бяла статуя на Богородица е прекрасно осветена нощем, което кара всички да се любуват на отразената й светлина в океана.

Разходката по брега не бива да подминава и старинния фар. Тези, които успеят да преодолеят 248-те му стъпала, ще видят света в краката си. До фара на Биариц се намира второто най-старо игрище за голф в света  – наречено естествено Фарът. То е посрещнало първите голфъри през 1888 година благодарение на богати британци, заселили се в прочутия курорт.

Тези испански градове ще ви платят хиляди, за да се преместите там

Все пак задължително е да се види най-шикозният хотел в Биариц – хотел „Пале“, който е визитна картичка на курорта. Той се помещава в Наполеоновия дворец, или така наречената „Вила Евгения“. Тя била предназначена за императорска резиденция и издигната за 10 месеца. Великолепният дворец е в стил барок и е построен във формата на буквата Е.

Преди 3 години „Пале“ отвори врати след огромен ремонт, превърнал го в едно от най-невероятните места за почивка. Петзвездният лукс не е за всеки, но цените за стаите започват от 248 евро нагоре според сайта на хотела.

За щастието на гостите в наши дни Наполеон е избрал най-добрия участък от плажната ивица – Гран плаж. Богато мебелираните, просторни стаи на хотела са с изглед към суровата брегова линия в това диво кътче на Страната на баските, където могъщите Пиренеи се снижават към Бискайския залив. В „Пале“ приятният дух на стария Биариц е повече от осезаем.

Самият Гран плаж, на който е разположен хотелът, е една от най-големите атракции, на града. В онези години, когато курортът е посещаван най-вече от короновани особи, плуването не е било популярно развлечение.

Днес това може би е един от най-аристократичните и модерни плажове в света и във Франция, но тогава е бил известен като Плажът на лудите и само най-смелите скачали във водата. Причината е във високите вълни, които често излизат на това място от атлантическото крайбрежие. Но благодарение именно на тях аристократизмът на Гран плажс е съчетава по необичаен начин със сърф културата.

Разбира се, Биариц съвсем не се изчерпва с Гран плаж. Курортът е с 3,5 км ивица и 6 отделни плажа, всеки със своите специфични характеристики за различни видове туристи. Той предлага хиляди други забавления – многобройни бутици, ресторанти, чайни салони, барове, голф игрища. Всичко това, примесено с причудливи вили и малки дворци, които правят курорта неповторим.

Любляна – драконовият град

Градът, в който живеят постоянно не повече от 30 000 души, е чудесна отправна точка и за екскурзия из Древна Аквитания – една от четирите римски провинции, която е известна със своето превъзходно вино. Това е и причината из съседни селца да има къщи на знаменити писатели и музиканти. Любителите на вкусната храна, със сигурност ще останат доволни – в основата на традиционната кухня на Биариц са морските деликатеси, поднесени с великолепни вина от Бордо.

В града има атмосфера от висок клас, идеално допълнена от по-спокойната, непринудена и отдавна установена сърф култура, която наистина прави Биариц специален.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button