Свят

В земите на Скендерберг – Тирана, Дуръс и Саранда рисуват новото лице на Албания

Нова история и модерни забавления изненадват в Албания

Когато става дума за Албания, се сещаме повече за вицове или страшни истории, отколкото за нещо интересно за тази балканска страна, която през последните години посреща повече американци и западноевропейци, отколкото собствените си съседи. Когато любопитството надделее, се оказва, че доскоро забравеното от света място си е цяло откритие. И предизвикателство, ако решите да пътуватес кола. Веднага след впечатляващите бункери, които са нарочно оставени на самата граница, започва истинско катерене из планините. Острите завои обаче вървят със смайващ пейзаж, доста странен дори за нас със стръмните скали и планини, които се извисяват от двете страни като грамади, в които погледът се разбива.

Тирана

Тя все по-малко напомня на града от времето на Енвер Ходжа. Още първата вечер установяваме, че затворените комплекси, където някога, добре охранявани, са живели в лукс приближените на диктатора, сега са най-доброто място за купон или просто за разходка из парковете, вече населени с кафенета и ресторантчета. На дневна светлина пък правят впечатление новобоядисаните сгради и новите, модерни постройки, които никнат зад гърба на стари джамии у илици.

Центърът е сред най-шумните места в и без това доста шумния град. Но пък приилча на музей на открито. Забележителностите са почти една до друга, така че успяваме да ги вместим между сутрешното кафе и дългия по балкански обяд.

Сградите от времетон а Енвер Ходжа са в типичния соцстил, но са оградени като експонати. Разходката започва от площад „Скендербег“ и паметника на легендарния албански герой. Емблематична е построената през 1820 година часовника кула Kulla Sahatit, която и досега гордо се зиправя на площада.

тирана пирамидаАко искате да се покатерите до върха обаче, трябва да попаднете в пондеелник или четвъртък, или през уикенда, и то в определени часове. В съседство е джамията Et’hem Bey, която е далеч по-достъпна и интересна. Строена е 28 години и се смята за най-красива в Албания. Забавно е да се разходите по улица „Буш“, кръстена на американския президент през 2007 година, когато Тирана го посреща като Бог.

Рафтинг по река Дрин е най-новата атракция в Албания

Минавайки покрай парламента, скоро ще се окажете на улица „Мурат Топтани“ – една от модерните пешеходни зони на Тирана. Тя от своя страна ще ви поведе към един от запазените стари замъци край града. Ако сте решили да отпуснете повече от ден на албанската столица, през втория посетете крепостните край града.

Нощният живот тук кипи типично по южняшки. Барове и дискотеки се редуват с малки кръчмички. Смята се за задължително да се качите до въртящия се скайбар, от който се открива прекрасна гледка във всички посоки. Местната бира „Тирана“ е едно от първите неща, които опитваме, не оставаме безразлични и към местната кухня, която се оказва доста пъстра – от типично балкански лозови сармички и бюрек със спанак и сирене, през печено на скара месо към мидите с ориз. Което навежда на мисълта, че през май в Албания вече е сезонът за морски приключение.

Дуръс

На по-малко от 40 км от столицата, край брега на Адриатическо море е Дуръс – най-голямото пристанище на страната и един от най-старите градове на Балканския полуостров. Синьото на морето и небето е ослепително още през пролетта.

Крайбрежната улица оживява в съвсем новата премяна на прясно боядисани хотели и ресторанти или високотехнологични съоръжения, и предназначени за денонощно забавление. Можете да отдадете почит и на най-големия античен амфитеатър на Балканите, преди да продължите на юг към Саранда.дурас албания

Пейзажът по крайбрежието по нищо не отстъпва на Франция или Италия, а през последните няколко години Саранда става все по-популярно място за ваканция не само за местните. На юг от Хърватска и Черна гора и само на няколко морски мили от остров Корфю, Саранда може да се похвали с мек климат през цялата година.

9-те най-добри места за посещение в Албания

Топлите води на Йонийско море предполагат дълъг туристически сезон, а относително ниските цени в сравнение с тези в морските курорти на съседните страни привличат зажаднели за нещо различно чужди туристи.

Новостроящите се хотели са ниски, създават впечатление за уют и не ламтят за петзвезден лукс, а само за достатъчно и доволни клиенти. Магазините за сувенири се броят на пръсти, но местната кухня отново изненадва с интересен микс от албански и средиземноморски ястия и типично балканско разточителство. Рибата е току що уловена, а морските дарове идват директно от разположената недалеч от града мидена ферма.

Саранда

Притегателно място както за хора, които предпочитат слънце и море на половината от европейските цени и местно гостоприемство, което още не е обезличено от туристическата индустрия, така и за младите, за които нощите предлагат висок адреналин на ниски цени. Напуснете ли пределите на града обаче, отново сте изправени пред предизвикателствата на пътищата, които са част от албанския колорит.

Въпреки това си заслужава да обиколите съседните селища, където животът е доста по-истински, да надникнете, макар и за кратко из старите османски къщи, направени от камък и дърво, и многобройните крепостни стени и кули, с които историята е осеяла тези места. Има ги и небеизвестните бункери, които се редуват със съвсем съвременни богаташки къщи с тъмни стъкла и пластмасова дограма.

Казват, че и много чужденци, включително и българи, вече купуват парцели на така наречената Албанска ривиера и че това е много перспективна инвестиция.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button