България

Крокодилите край Приморско издават тъга по Древен Египет

Двата малки острова край Приморско са изкуствени

Все по-популярна става идеята, че преди хилядолетия по днешните български земи пристигнали бежанци от Древен Египет, прогонени от жреците заради изповядването на еднинобожието, наложено от Ехнатон през 14-и век преди Христа. В същото време се разраства и едно друго предположение – че Древен Египет е наследник на културата и на хората в Тракия, така че бягството е от сегашния Балкански полуостров към Северна Африка. С първото допускаме, че бягащите от поречието на Нил намират убежище по днешните български земи, са свързани и разказите за две малки островчета в морето срещу Приморско.

Изместни са като Крокодилите. Дори на пръв поглед приличат на това страшно влечуго. Скалите се издигат над вълните подобно на крокодил, който излиза от водата. Амбициозни изследователи на древните светилища по нашите земи откриват доказателства, че двете скалисти островчета на около 50 метра от брега не са природни обрадувания, а са „подредени“ съзнателно, нароно и с точно определена цел от бегълци от Древен Египет. Това се е случило преди повече от 3500 години.

Ясновидци разказват, че бегълците от Древен Египет били високи и стройни мъже и жени. Те дошли по тези места, прокудени от жреческата каста, свалила от трана фараона Ехнатон, въвел единобожието и преклонението пред Бога Слънце в Египет.

Доброванските гъби – самотни наследници на Древен Египет

Ванга говори пред Людмила Живкова за гробница на древноегипетската богиня котка Бастет в Странджа, а Мариана Везнева се пренася във времето и „вижда“ в същия район още по-древни бегълци, пристигнали тук, преди да потъне Атлантида.

Малкият и големият Крокодил в морето край Приморско е светилище на Собек – древноегипетският бог на водата. Самото име означава Крокодил. Той е свързан с култа към боговете Хор, Ра и Озирис. Изобразяван е като крокодил, крокодил със слънчев диск или мъж с глава на крокодил.

Древните египтяни отдавали почит на Собек, вярвайки, че река Нил извира от ппотта на божествето и носи плодородие. Авторът на хипотезата за Големия и Малкия Кркодил като светилище на Собек – Никола Николов, описва множество доказателства в полза на твърдението си. Доказателствата са каменни фигури и нарчни извайвания по скалите, които по непознатата днес технология са разположени на 50 метра от брега в точно определената форма на крокодил.

Бегликташ – българската загадка край Приморско

Изваяните скални образи, логично свързани в познати сюжети от древни египетски митове, разполагането им на север от създателите на светилището, както и редица други особености на местността, свързани с точно определени времеви точки на Слънчевия изгрев, определят обекта като древно египетско светилище, култов жречески център за астрономически наблюдения, отбелязва Николов.

Той акцентира върху предназначението на мястото за преклонение и обреди за възхвала на Бога на крокодилите Собек и на Богинята на рибите и Нил Хатмехит.

Силвия Драгомирова, в. „Уикенд“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button