Свят

Мистерията на Вълшебните кръгове в Намибия

В пясъчните пустини на Намибия в южната част на Африка съществуват тайнствени голи петна, известни като „Вълшебните кръгове“, които се образуват и изчезват в течение на няколко години по неизвестни причини. Диаметърът им варира от 2 до 12 метра.

Местните жители смятат, че десетките хиляди образувания върху голата почва, обкръжени от трева са един вид следи от боговете. Уолтър Чинкел от Университета в щата Флорида в САЩ, е открил пръв това странно явление през 2005 година, когато е бил на посещение в резерват в Намибия.

Местният водач му е представил тези необикновени земни формирования.

Първото предположение на изследователя е било, че става въпрос за термити, които може да унищожават тревата отдолу или газове, отравящи растителността. Но когато след няколко години провел разкопки на кръговете, той не открил никакви следи от термити.

Нубийските пирамиди в Судан крият мистерия

Други експерименти, в хода на които са добавяни хранителни вещества и подмяна на почвата, също не са довели до завръщане нар астителността върху кръговете. Това доказва, че тези образувания не са в следствие на недостиг на хранителни вещества.

След като не успяват да открият доказателства, учените се обръщат за помощ към космическите спътници. Сравнили са фотографии, направени в течение на 4 години и са открили нещо много любопитни – кръговете са живи или по-скоро динамични. За този период цял ред е изчезнал и се е появил. Оказало се, че имат жизнен цикъл. Опирайки се на известните данни, се пресметнало, че най-малките кръгове се появяват и изчезват на всеки 24 години, докато по-големите „живеят“ около 75 години. Средната продължителност на живота им е около 41 години.

Мистерията на скалните комини в Байконг

Станало ясно, също така, че се формират само на песъчлива почва с минимално присъствие на камъни. Не се образуват на движещи се дюни или на почвата, където пясъкът е филтриран от вода. Някои експерименти продължават и в момента, но и досега няма никакъв отговор за произхода им.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button