Свят

Най-красивото кафене се намира в Будапеща

Кафенетата са част от всекидневния живот и често приютяват най-различни посетители. През десетилетията, точно това е било мястото, където са се събирали интелектуалци, политици, творци от всяка сфера и хора, които по един или друг начин, са успели да променят Европа.

Руската революция пълни френските кафенета с прогонената аристокрация на някогашната империя, а след като говорим за образовани и заможни хора, заведенията променят своя облик и атмосферата става много по-различна. Дълго време се твърди, че кафенетата в Париж са място, където посетителите могат да се образоват допълнително. Кафенетата на Виена имат подобна история и често са ставали свидетели на някои от най-важните решения на континента, преди същите да стигнат до парламента или вестниците.

Кафенето отдавна няма този статут, който е имал преди, но мнозина се опитват да запазят някогашния облик.

Колко струва да прекараме уикенд в Будапеща?

Туристите на Унгария все по-често обръщат внимание на заведение, което се превръща в сензация в социалните мрежи. Иронично, то носи името „The New York Cafe“ и се намира в Будапеща. Табелата пред него гласи „Най-красивото кафене в света“, а съдейки по снимките, не е трудно да разберем защо.

Посещението на това заведение е като пътуване във времето. Откривате невероятно красив мраморен под, изваяни колони, стари кристални полилеи, а ако се озовете там, докато има програма, може да чуете песни, изпълнявани от цигулар или пианист.

По данни на самите собственици, през деня минават около 2000 души на ден. Кафенето отваря врати през 1894 г. и се намира на улица „Erzsébet körút“. Сградата е реновирана от световно признатия архитект Алахос Хаузман. Интериорът е подбран от Флорис Корб и Калман Гиргл, които останали вдъхновени от италианския стил. Таваните са дело на Густав Манхаймер и Ференц Айзенхут, пише Дир.

След края на Втората Световна война, заведението умира, а сградата е изоставена. Мнозина си спомнят, че точно то е било културното сборище на столицата и през годините са се събирали писатели, артисти и най-различни други таланти. През 2006 г. след много време в изгнание, кафенето получава правото на нов живот и се разпознава от Унгария като културно наследство.

10 забележителности в Будапеща, които задължително да видим

За съжаление има и недостатък – цените. Следобеден чай струва 72 евро, докато кафето е 12 евро. Една от най-известните напитки е капучино с 24-каратово злато. Името го подсказва и собствениците наистина слагат ядливо злато.

Някои от популярните инфлуенсъри признават, че обстановката е незабравима, но храната не е нещо специално. Има причина за високата цена, собствениците искат да ограничат тълпите от хора, които се стремят да се докоснат до това място. През активния туристически сезон, посетителите могат да чакат до два часа за маса.

Препоръчителните часове за посещение са привечер, когато няма толкова много хора. Платформи като Trip Advisor определено разделят посетителите в двете крайности – едни остават пленени от атмосферата, докато други се впечатляват негативно от цените.

Основната идея на The New York Cafe е, че пренася гостите в една изгубена епоха, където новините са се четели на вестник, а не от телефон.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button