Свят

Крит – островът на Зевс и Казандзакис

Тук се заражда древната минойска цивилизация

Островът на митовете, легендите и красивите плажове – това е Крит, мястото, където са се родили Зевс и великият Казандзакис, създателят на „Зорба гъркът“. Който го е посетил, знае, че това е едно от най-живописните места на Средиземноморието. Времето на този най-голям гръцки остров просто е спряло, там си в друг свят, в който едва ли ще можеш да отговориш на въпроса коя дата е днес, защото досегът до природата и историята те кара да забравиш всичко и да се отдадеш на пълна почивка. Именно на Крит се заражда една от първите европейски цивилизации – минойската, западнала след килматичната катастрофа, последвала изригването на вулкана на остров Санторини.

Островът е мястото на доста от най-популярните старогръцки митове – тези за Европа, цар Минос, Дедал и Икар, Минотавъра, Тезей и Ариадна. Събрал в себе си множество заблежителности и великолепни сгради, останали от различни етапи и културни пластове от историята, Крит е изключително ценно място за любознателния пътешественик, който сам иска да се докосне до миналото и да разбере повече за него.

Не по-малко очарователен остава и заобичащите красивата природа, райските плажове, вкусната храна, свежото ухание на лимони и незабравимите емоции.

Тук археолозите се опитват да намират истини дори и в митовете  – открити са дворци, за които се предполага, че съвпадат с тези от легендарните разкази. Например палатът Кносос се смята за Лабиринта, построен от великия майстор Дедал. крит

Днес някогашния просперитет и материално великолепие на тази цивилизационна люлка обаче са останали най-вече руини, някои от тях възстановени. Микенците са следващата процъфтяваща цивилизация на острова. След ахейските нашественици през 10-и век преди Христа идват и дорийците.

Крит – по пътя на легендите

Около първи век властта си налагат римляните, после островът е завладян от византийците. Закратко и арабите слагат ръце върху него, но след това византийците успяват да си го възвърнат. През 12-и век идват кръстоносците и на Венецианската република са предоставени 3/8 от териториите на бившата империя, заедно с Крит. Под управлението на Венеция, днешната столица на Крит – Ираклион става най-укрепената крепост на източното Средиземноморие.

Докато не идват османците с Критската война в средата на 17-и век. И въпреки чуждото нашествие и продължителното господство на исляма след това, гръцкият език и християнските обичаи успяват да се запазят.

Днес на острова има за всекиго по нещо – колкото културно-исторически наследства, толкова и природни чудеса. Затова ако искате да обиколите всички, ще е най-добре да имате осигурен транспорт. Но внимавайте – колкото повече места посетите, толкова по-трудно ще ви иска да си тръгнете после. Крит ен аистина омайващ! Дворецът Кносос ен ай-големият археологически обект. Намира се само на 5 км от столицата Ираклион. Смята се, че това е бил центърът на минойската цивилизация, една от най-старите в Европа.

Разкопките разкриват огромен комплекс с множество зали, тронна зала и изключителни фрески. Легендата за лабиринта и Минотавъра – чудовището с тяло на човек и глава на бик, е тясно свързана с този дворец. Лабиринтът е бил построен по заповед на цар Минос от легендарния архитект Дедал. Тези митологични разкази допринасят за мистичната аура, обгръщаща Кносос и до днес.

Санторини – Райският остров на Гърция

Историческият музей в столицата, съдъращ изключителни експонати от минойската цивилизация, е един от най-важните в цяла Гърция. Около града се намират и Венецианските стени и крепостта Кулес. Тези впечатляващи укрепления са изградени през 16-и век и предлагат великолепни гледки към града и залива.

Днес Ираклион е модерен и оживен град, предлагащ разнообразие от културни събития, ресторанти и магазини. Центърът е пълен с магазини, кафенета и традиционни таверни, където посетителите могат да се насладят на вкусна местна кухня.

остров крит
Снимка: pixabay

Ханя, разположена на северозападния бряг на Крит, е вторият по големина град. За него казват, че е най-красивият на острова. Това живописно място съчетава богатото си историческо наследство с модерен начин на живот, предлагайки уникално изживяване за всеки посетител.

През вековете градът е бил под управлението на различни цивилизации, всяка от които е оставила своя отпечатък върху архитектурата и културата в района. Старият град е лабиринт от тесни улички, където могат да се видят венециански и османски сгради, които свидетелстват за богато минало на града. Едан от най-известните забележителности на Ханя е Венецианското пристанище от 14-и век.

Със своите живописни кейове и ярко оцветени сгради, то е идеалното място за разходка или обяд в някой от многобройните ресторанти и кафенета, разположени на брега.

Джамията на Еничарите Кючук Хасан, разположена на самото пристанище, няма как да не я видите. Тя е най-старата османска сграда на Крит, построена е още през 1645г, а днес тя служи като изложбена зала и често е сцена на различни културни събития. Със сигурност когато и да отидете на острова, ще може да се потопите из залите й.

Плажовете там са истинска наслада за очите. В околностите на Ханя те са много, като най-красивият сред тях е Елафониси – известен с леко розовия си пясък и представлява плитка лагуна. Въобще всеки плаж там предлага уникална атмосфера и кристално чисти води, които привличат туристи от цял свят.

Пещерата Диктеон ес вързана с древногръцката митология, според която Зевс е роден тук. Разположена в планината Дикти, тя предлага забележителни сталактити и сталагмити, както и впечатляващи подземни езера. Леснодостъпна е и подходящаз ап осещение от цялото семейство.

Остров Икария – синьо-бялата приказка на столетниците

Матала е малко селце на южния бряг на Крит, популярно със своите пещерни жилища, изсечени в скалите. Плажът там е популярен сред туристите заради уникалните пещери и кристалните води. За любопитните – факт е, че през 60-те години на миналия век, Матала става известно като хипи общност.

крит
Снимка: pixabay

Критските села са истинска прелест. Най-популярни са Арханес, Аноя и Спили, които със сигурност предлагат една от най-автентичните атмосфери на острова. В тях най-хубавото е местната кухня и гостоприемството на хората.

Крит е място, разказващо древната история на Егейския свят. Неговите архитектурни и художествени богатства продължават да впечатляват и вдъхновяват, запазвайки паметта за едно от най-ранните и напреднали общества в Европа.

5 места, които трябва да видим на остров Крит

  • Дворецът Кносос
  • Столицата Ираклион
  • Пещерата Диктеон
  • Село Матала с пещерните жилища
  • Джамията на Еничарите Кюук Хасан в Ханя

Марина Стоева, в. „Галерия“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button