България

Ухловица – подземният дворец в Родопите, обитаван от дявола

Родопските потайности са безкрайни и омайни

Чудесата – природни и сътворени от незнайна ръка – са безчет в България и за това многократно е споменавано. Сред доказателствата е и районът на родопската пещера Ухловица, разположена високо над пътя между Смолян и село Могилица, на 37 км от Пампорово. Пещерата е приказно красива и често за нея се споменава като за подземен дворец заради чудните образувания от сталактити, сталакмити, сталактони. Те са сякаш изваяни от ръката на талантлив скулптор, но истината е, че природата е най-големият и ненадминат творец.

Легендата за този подземен дворец гласи, че някога в Ухловица живеел дяволът с неговата дяволица. Разказът е уникален и единствен по съдържание в този район, а вероятно и в цяла България. Живеело дяволското семейство в мир и любов в родопската пещера. Настъпил моментът, в който първата рожба на дяволите щяла да излезе на белия свят. Дяволът обаче бил безсилен и не можел да помогне на съпругата си. Принудил се да поиска помощ.

Пещера Венеца – красота, скрита под земята

Почукал на вратата на една от бабите в близкото село и я помолил да дойде да помогне в тежкото раждане, което предстояло. Отзивчивостта на родопчанина се проявила в този момент. Веднага отишла бабата при дяволицата и й помогнала да роди първото си дете живо и здраво. В знак на благодарност, че помогнала в най-тежкия и най-щастливия момент на дяволското семейство, дяволът дал на бабата въглени жълтици.

Това гласи легендата, а за нейното продължение народната мъдрост мълчи. Няма обяснение и за странните хем въглени, хем жълтици. Известно и ясно е само, че хората от близкото село Могилица с голямо желание се включват преди половин век в работата по превръщане на пещерата Ухловица в достъпен туристически обект.

Няма кка да не предизвика възхищение пред труда и отдадеността на тези, които са изградили железните стълби от пътя до пещерата, както и още по-трудния стабилен и стръмен път вътре в Ухловица. До входа на пещерата се стига по 180 железни стъпала. Вътре има изградени 280 стъпала, свързващи отделните зали, разположени вертикално една под друга.

Непознатата Надарска пещера и тайнственият каньон Горло

Пещерата е на няколко етажа. На горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на 4 дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба.

ухловица пещера
Снимка: ardaadventures

Ухловица е дълга около 460 метра, от които 330 метра са благоустроени. Намира се на на 1040 метра надморска височина. Средната температура е 10-11 градуса по Целзий. В края на пещерата се намира синтровият Бял водопад, известен икато Ледения водопад. Смятан е за най-атрактивната част от подземния дворец, в който обаче всеки квадратен метър е уникален с образуванията си и причудливите фигури, на които човекът е дал определение – като каменната Баба Яга например.

В Ухловица има 7 красиви езера. Рано напролет те се пълнят с вода.

Пещерата Сибилата – входът към отвъдния свят

Името на пещерата е свързано с птицата от семейството на совите – улулица. В днешно време тази птица не живее в пещерата или в нейното предверие, затворено от желязна врата. Наоколо в Западните Родопи има сови, но някога вероятно те са били много повече. Сега Ухловица е дом на 8 вида прилепи, които обитават пещерата през различните сезони.

5 от тях са защитени в европейски мащаб – големият, малкият и средиземноморскит подковоноси, както и трицветният и големият нощник. Любопитно е, че през лятото в пещерата живее малка колония от средиземноморски прилепи подковоноси. В периода 15 август до 30 септевмври Ухловица е важно място за есенно струпване на прилепи. По това време около входа всяка вечер се събират множество мъжки и женски екземпляри от поне 6 вида прилепи. В зависимост от годината в пещерата зимуват от 50 до около 150 екземпляра от поне три вида от тези нощни птици – голям подковонос, малък подковонос и голям нощник.

В Ухловица за разлика от много други български пещери не са открити следи от присъствието на хора. Причината е, че пещерата е открита и изследвана от пещерен клуб „Студенец“ от Чепеларе през 1969 година. Благоустроена за туристи през 1984 годин, като е отворена за посещения от сряда до неделя между 10 и 16 часа с групи на всеки кръгъл час. Почивните дни са понеделник и вторник. През летния сезон работи без почивка. Водачите на групите са отлично информирани както за подробности за пещерата, така и за района около нея.

Приблизително един час продължава разходката в подземния омаен свят на Ухловица. Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Силвия Драгомирова, в. „Уикенд“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button