Свят

Разходка из тайните на Краков – един от най-красите европейски градове

Какви истории крие полският град Краков? Историческият му център преживява Втората световна война почти невредим и привлича милиони туристи всяка година. Това е вторият по големина град в Полша и популярна туристическа дестинация.

Краков е един от най-красивите градове в Европа, а неговият стар град и замъкът Вавел са включени сред обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1978-ма. Най-ранните исторически записи говорят за Краков през X век като град на търговия и култура, кръстопът за търговци и пътешественици.

Краков – кралският град на Висла

Повече от 500 години той е и столица на Полша, дом на крале, коронации и разбира се – на прочутия замък Вавел. От замъка Вавел може да направите приятна разходка по река Висла. 15 минути и по-късно ние отново тръгваме към квартал „Казимеш” – това е старият исторически еврейски квартал и е сърцето на местната еврейска общност в продължение на 500 години. Един от най-важните центрове на еврейската култура в цяла Европа, разказва „Дойче веле“.

Старият пазар „Клепарш” съществува от 14-ти век. Той бил разрушен и възстановен два пъти, затворен по време на нацистката окупация и модернизиран отново след войната. Тук може да намерите много местни органични продукти.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button