Италианската кухня е любима на милиони хора по света. У нас тя също има много привърженици. Повечето ястия се приготвят бързо, не включват огромен на брой продукти, а наблягат на основни вкусове. Италианската кухня в по-голямата си част е здравословна, тъй като предполага предимно консумация на пресни плодове и зеленчуци, риба и морски специалитети, маслини, зехтин – все полезни за сърдечносъдовата система продукти.
Безспорно пицата е най-типичното ястие, превърнало се в символ на италианската кухня по света. В Италия се предлагат близо две хиляди вида пица, но винаги има една кралица и тя се нарича „Маргарита“. А какво да кажем за класическата гъста италианска супа минестроне, която се приготвя от пресни сезонни зеленчуци.
Каква е тайната на италианското джелато и как да си го направим у дома
Заедно с пастата „Карбонара“ и пастата с морски дарове, тя е едно от любимите ястия на милиони по света. Полентата и ризотото са другите типични ястия, които присъстват поне веднъж седмично на италианската трапеза.
Най-честите подправки са чесън, босилек и сирене пармиджано или пекорино. Основното ядене е месо или риба с гарнитура. Прочути са и италианските десерти, поднесени с хубаво десертно вино. Най-известно е тирамисуто, което се прави от бишкоти, маскарпоне и кафе.
Салата „Капрезе“
Продукти:
2 зрели домата;
няколко стръка пресен босилек и 3 шипки сух;
1 опаковка моцарела,
4 с.л. зехтин екстра върджин;
3 с.л. балсамов оцет;
сол на вкус
Приготвяне:
Нарежете доматите и моцарелата на тънки колелца и ги подредете в голяма плоска чиния, като редувате домат с моцарела. Украсете салатата със свежи босилекови листа и поръсете с малко сух босилек.
Полейте със зехтин и балсамов оцет, поръсете с малко сол и поднесе. По желание може да полеете салатата с песто, приготвено от пасираните босилек, зехтин, оцет и сол, вместо да ги слагате отделно.
Пица „Маргаита“
Продукти:
250г брашно, плюс допълнително за поръсване;
25г прясна мая или 8г суха мая
150 мл хладка вода
1 супена лъжиза зехтин плюс допълнително за намазване;
1 ч.л. захар.
За соса:
малка скилидка чесън;
5 листа босилек;
3 с.л. зехтин;
1 консерва домати на кубчета (400г);
За плънката:
2 топки моцарела;
10 листа пресен босилек;
2с.л. зехтин екстра върджин
Приготвяне:
В купа разбъркайте брашното с щипа сол. Разтворете маята в една трета от хладката вода и добавете тази смес към брашното. Добавете останалата част от водата и разбъркайте със зехтина и захарта. Замесете тестото в продължение на поне 5 минути.
Вземете купа, намажете я с мазнина, оформете тестото на хубава топка и го сложете в купата. Покрийте купата с чиста, влажна кухненска кърпа и оставете тестото да втасва в продължение на 2 часа.
Междувременно обелете чесъна за доматения сос и го нарежете на ситно. Нарежете на ситно и листата босилек. В тенджера загрейте зехтина. Добавете останалите съставки за соса и сложете сол и черен пипер на вкус.
Изчакайте соса да заври, намалете огъня и го оставете леко да къкри в продължение на 5 минути. пюрирайте соса с ръчен блендер и го изсипете в купа.
Междувременно разделете тестото на 2 равни части и оформете 2 топки. Посипете с брашно едната топка и разточете. С черпак изсипете половината от доматения сос в средата на блата и го разнесете към краищата с помощта на заоблената долна страна на черпака.
Оставете малко разстояние между соса и външния край. Вземете една топка моцарела, накъсайте я на парчета и разпределете парчетата върху пицата. Печете пицата в тава на 180 градуса. Междувременно разточете втората топка от тестото и добавете съставките по същия начин. Пак запечете.
Спагети „Карбонара“
Продукти:
1 пакет спагети;
300гр панчета или пушен беков
100 гр твърдо сирене;
200 мл течна сметана;
2с.л. зехтин
50 мл бяло вино;
3 яйца;
2 скилидки чесън;
черен пипер;
сол
Приготвяне:
Отделят се 2 жълтъка и се разбиват с течната сметана. Сиренето се настъргва на ситно и една трета от него се добавя към сместа. Панчетата или беконът се нарязва на тънки ивици и се запържва в 1 с.л. зехтин, докато започне леко да се стяга и да става хрупкава.
След това се добавя накълцаният на ситно чесън и се запържва още около една минута. Добавя се бялото вино и се бърка, докато по-голямата част от него се изпари.
Докато се готви беконът, спагетите се сваряват в тенджера с подсолена вода, като към нея се добавя 1с.л. зехтин. След това се отцеждат и се връщат в тенджерата. Разбива едно цяло яйце, заедно с белтъка от другите две, и се сипва при спагетите. Те се разбъркват с вилица, докато яйцата се разпределят равномерно.
Спагетите се прехвърлят в тигана при бекона. Заливат със сместа от сметана и жълтъци, след което се разбъркват добре, докато се хомогенизират със соса. Сервирате, като поръсвате с черен пипер на вкус и останалото сирене.
„Тирамису“
Продукти:
500г маскарпоне
300г бишкоти
150г захар
6 пресни жълтъка
4 с.л. марсала
1/4 чаена чаша еспресо
горчиво какао на прах
Приготвяне:
Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят. Към разбитите добре жълтъци се прибавя маскарпон и марсала и всичко се разбърква до хомогенна маса.
Кафето се охлажда и бишкотите се потапят в него. В правоъгълна тава се нареждат бишкоти, потопени в кафето от двете страни, докато се закрие дъното на съда.
Покриват се със слой от крема и операцията се повтаря, докато свършат съставките. Завършващият слой на десерта е с крем. Десертът се охлажда за няколко часа в хладилник, след което се поръсва обилно с какао.
Източник: Галерия