Още преди 5000 години по Черноморието ни започва да се прави вино. На територията на днешните български земи това производство е широко застъпено, но на морския бряг виреели повече сортове.
Това разнообразие било ключово за търговията с вино, която и по онова време разчитала не само на вътрешния, но и на външния пазар.
Началото на лозарството и винарството се поставя от траките, които са считани за едни от най-добрите винарни през Античността.
Какво вино да подаряваме
Първите лози са пренеси от тях от Близкия и Средния изток на територията на днешна Южна България.
Първоначално вино се е произвеждало по поречието на Марица и около морските пристанища, които били ценни заради износа. Затова покрай древните пристанища избуявало винопроизводството. Ето защо не е изненада, че тези региони все още имат едни от най-силните традиции в създаването на божествената напитка.
При идването си на Балканския полуостров славяните и прабългарите продължават силно развитите тракийски традиции. Макар че след налагането на християнството култът към Дионисий отмира, винаги сме имали празници, свързани с виното.
Традицията просто се християнизира и започва почитането на свети Трифон като покровител на лозарите и винарите и свързаните с него обредни практики.
Защо пещерите са добри за отлежаване на вино
Крайморските насаждения били част от икономическата карта на младата българска държава. И когато историците споменават крайморските битки, често включват като детайл винопроизводството. Факт е, че наред с вино пристанищата са били ценни и за други производства, но в Средновековието, да не забравяме, виното е било изключително скъп продукт, пише „Галерия“.
И днес по Българското Черноморие съществуват редица малки и големи изби, в които се предлагат вина както от традиционни наши сортове, така и от някои по-модерни. Уникалният крайбрежен климат ги прави търсени не само у нас, но и в чужбина.