Новини

Рестарт на жп транспорта в Албания: Влак свързва Тирана и Дуръс

Вицепремиерът и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда Балуку заяви, че в Албания отново ще има железопътен транспорт, предаде АТА, цитирана от БТА.

Балуку каза това на пресконференция в Тирана днес, като допълни, че първата жп линия ще бъде между столицата Тирана, международното летище в Ринас (международното летище на Тирана „Майка Тереза“ – бел. ред.) и северния пристанищен град Дуръс.

Албания става още по-привлекателна за туристите с нов законопроект

Балуку каза още, че през декември 2023 г. Албания е получила новината за продължаването на тази отсечка със сегмента Дуръс – Рогожина (Централна Албания) от инвестиционния фонд за Западните Балкани (WBIF).

„На приключване сме с документацията за (друга) отсечка Вора – Хани и Хотит (в Североизточна Албания – бел. ред.), след което веднага ще започне международен конкурс за изграждането на този път, който ни свързва с границата с Черна гора. Всички тези (отсечки) създават важна мрежа на алтернативен транспорт (в Албания), какъвто е железопътният“, каза Балуку.

Тя допълни, че железопътните линии са били важни преди във времето, в което не е имало толкова превозни средства, но „е дошъл моментът пътният и железопътният транспорт да бъдат алтернативни един на друг, за да дадат възможност на един напълно модерен транспорт (като железопътния) – без (вредни) емисии и удобен по отношение на финансите на всеки пътник“.

Албания продължава да чупи туристически рекорди

Балуку припомни проекта за изграждане на жп линия от Дуръс до косовската столица Прищина. Тя каза, че въпреки че не е част от европейските транспортни коридори, какъвто е случаят с жп линията, която трябва да свързва Дуръс с Поградец (продължение на отсечката Дуръс – Рогожина – бел. ред.), за него са ангажирани и двете правителства на Албания и на Косово.

Според информация на портала „Капитали“ от октомври 2023 г. липсата на инвестиции в железопътни проекти е довела железопътния транспорт в Албания до непрекъснат спад, тъй като броят на пътниците е много нисък в сравнение с автомобилния и въздушния транспорт.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button