Новини

57 девойки ще лазаруват в „Етъра“

Момичетата от образователната програма „Училище за лазарки“ ще пресъздадат обичая Лазаруване на Лазаровден – 8 април, в музей „Етър“. Възстановките са три, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

В обучението тази година участие ще вземат 57 девойки от Габрово, Дряново и Трявна. Момичетата се обучават на характерните песни, танци и наричания, опознават символиката на лазаруването под ръководството на специалисти от музея „Етър“.

Всяка лазарка получава специален документ – уверително, който й дава право „да се момее и гизди, но с мярка, а когато му дойде времето – да се задоми“, съобщават организаторите. Преди да лазаруват в музея, момичетата от образователна програма „Училище за лазарки“ ще участват във възстановки в родните си градове. В Трявна се събират пред Даскаловата къща, а в Дряново – пред Историческия музей.

Вход свободен в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Наричан е още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. В миналото се е смятало, че „нелазарувала мома не е мома“, и че „мома, ако не е била на Лазар, не може да се задоми“. Бъдещите моми започват да се подготвят за лазарки още „среди пости“, събират се и разучават лазарските песни и танци.

Тази традиция се възражда в музея „Етър“ през 2010 година с образователната програма „Училище за лазарки“. Доскоро в нея участват само от Габрово, а през последните две години се включват и девойки от Дряново и Трявна. През 2023 година образователна програма „Училище за лазарки“ се осъществява от музей „Етър“ в партньорство с общините Габрово, Дряново и Трявна, Историческия музей в Дряново, Народно читалище „Развитие – 1869” – Дряново и Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button