КласацииСвят

5 неща, които трябва да знаем, преди да посетим Метеора

Има няколко неща, които трябва да знаете, преди да посетите Метеора и древните манастири. Неща, които биха ви помогнали да планирате по-добро пътуване и да оцените повече този уникален обект на световното наследство на ЮНЕСКО в Гърция!

Какво означава името Метеора?

Едно от нещата, за които много хора се чудят, е значението на името Метеора. Името „Метеора“ не произхожда от паднал метеорит в района. Това е името, което монасите дават на гигантските скални стълбове, които са видели тук през 14 век. Тези монаси усетщат, че гигантските скали остават увиснали между небето и земята. Атанасий, водачът на първата група монаси и основателят на манастира Мегало Метеорон, е първият, който използва името „Метеорон“, за да опише сюрреалистичния геоложки феномен.

Думата Метеоро или Метеорон (множествено число е Метеора) в гръцкия речник се превежда като нещо, което остава да виси във въздуха или нещо, което се носи в небето. Това е дума-синоним на метеорите и метеоритите, за да опишат небесните обекти, навлизащи в нашата атмосфера или плаващи в космоса, произлизащи и от гръцката дума „meteoro“.

Метеора, като сцена от филма „Аватар“

След като Атанасий и неговите спътници монаси успяха да изкачат най-голямата по размери скала, те се почувстваха сякаш стоят във въздуха. Така на Атанасий му хрумва идеята да нарече тази конкретна скала „Мегало Метеорон“, което означава „огромната скала, увиснала във въздуха“. Това уникално преживяване, което монасите изживяват, е драматично засилено през зимата. В този период има определени дни, когато мъглата и облаците погълват напълно обекта. По време на тези мистични моменти монасите от манастирите на Метеора наблюдават издигащите се над облаците околни скали. Със сигурност този сюрреалистичен пейзаж на плаващите скали около тях изглежда така, сякаш Бог им предлага рядък поглед към небесата отгоре!

Как се стига до манастирите на Метеора?

Днес манастирите на Метеора остават важен монашески център на Гръцката православна църква. В момента има 6 действащи манастира, които хората могат да посещават целогодишно. 5 от 6 манастира (Големият Метеорон, Варлаам, Св. Никола, Русану и Агия Триада) имат стълби за изкачване,  единственото изключение е манастирът Агиос Стефанос, който няма никакви стълби. Има само малък мост за преминаване, което го прави най-достъпен и най-популярен. Така че за тези, които имат проблеми с мобилността, манастирът Агиос Стефанос е най-добрият избор за посещение на поне един манастир вътре.

Манастирите не осигуряват лесен достъп или удобства за хора с увреждания. Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, е липсата на тоалетни извън всички манастири на Метеора. Ще намерите тоалетни само вътре в манастирите

Много посетители изобщо не знаят за трудния достъп до манастирите. Те желаят да посетят всичките 6 манастира под жаркото слънце през лятото само за един ден. Освен ако не сте в перфектно физическо състояние и добре обучени, нашият съвет е да избягвате подобен ненужен физически и психически стрес.

Можем ли да стигнем с автомобил до манастирите?

През последните няколко години популярността на целия обект нарасна значително. Метеора се превърна във второто най-посещавано място в континентална Гърция, с изключение на Акропола в Атина. Близо 2 милиона души ги посещават. По-голямата част от хората идват през силния сезон между април и края на октомври. И въпреки че има подходяща пътна система, достигаща до всичките 6 активни манастира, може да разберете, че шофирането вероятно не е най-добрата идея.

Има дни със задръствания извън най-популярните манастири заради големите автобуси и многото коли, които пристигат от близките места, за да направят еднодневна екскурзия до манастирите Метеора. През тези дни няма да можете да намерите място за паркиране никъде близо до манастирите и най-вероятно може да се окажете в задръстването.

Резервирайте обиколка и избягвайте трафика

Изберете дали да се присъедините към местна обиколка, да вземете обществен автобус, такси, обиколка с велосипед или пеша. Ако предпочитате да ги посетите с  автомобила си през високия сезон, тогава добра идея е да се опитате да стигнете до манастирите рано сутрин. Трябва да отидете там около 8:00 ч., поне час по-рано от работното време на повечето манастири. Ще бъде все още тихо и ще можете да се насладите на хипнотизиращата утринна светлина на Метеора, далеч от големите тълпи. Изберете да посетите най-популярните първо и възможно най-рано и се опитайте да завършите посещението си най-късно до обяд, преди масите от туристи и големите автобуси да пристигнат на мястото. Най-популярни сред действащите манастири са следните три: Агиос Стефанос, Велики Метеорон и Варлаам.

Има ли дрескод за влизане в манастирите на Метеора?

През последните много години Метеора е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и археологически обект. Той също така е официално обявен от гръцката държава за свято място. Ще посетите религиозен обект от голямо значение, така че от вас се очаква да проявите необходимото уважение. За да влязат в манастирите на Метеора, всички мъже трябва да носят дълги панталони, докато тениските без ръкави или ризите без ръкави са строго забранени! За дамите са необходими дълги поли, докато раменете трябва да са покрити през цялото време. Всички манастири на Метеора предоставят поли и шалове, с които дамите могат да се покрият. Те обаче не предлагат дрехи за мъже. Имайте предвид, че на мъжете, които се появят на входа на манастирите с много къси панталони или ризи без ръкави, ще бъде отказан достъп!

Деца до 12 години са освободени от заплащане на входни такси и дрескод.

Какво е работното време и входните такси в манастирите?

Манастирите на Метеора остават отворени целогодишно за посетители. Всички те таксуват входна такса от 3,00 евро на човек за влизане.  Манастирите на Метеора имат различно работно време, но всички ги разделят на 2 основни сезона: зимен период (ноември до края на март) и летен период (април до края на октомври).

Разрешени ли са снимки, видеоклипове и заснемане с дрон в Метеора?

Метеора се нарежда сред най-добрите места за Инстаграм снимки по света. Обектът често се посещава от някои от най-добрите фотографи и оператори, за да улови магическата аура на Метеора! Като официално свято място и археологически обект за Гърция, има ограничения от гръцкото законодателство. Бъдете информирани, преди да направите какъвто и да е опит да настроите статива си за снимане.

За любители фотографи няма никакви ограничения за пейзажна фотография. Това е така, стига да не правят снимки или видеоклипове, за да ги използват за търговски цели. Единственото реално ограничение за снимане е вътре в манастирите. Монасите не позволяват на никого да снима интериора на църквите, особено стенописите, или в който и да е от музеите, разположени в манастирите на Метеора .

Пускането на дронове без писмено разрешение от властите е строго забранено. Метеора като археологически обект на Гърция има зона за ограничение на полетите.

Професионалистите, от друга страна, ако възнамеряват да използват материали, произведени в Метеора за търговски причини, ще трябва да се свържат с Министерството на културата на Гърция и да попълнят документите, за да получат разрешение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button