КласацииСвят

18 неща за правене в Гринделвалд – едно от бижутата на Швейцария

Село Гринделвалд е сред алпийските красоти на Швейцария, разположено в Бернската планина югоизточно от Интерлакен, като южният му край е покрит от трите високи планини Ветерхорн, Метенберг и Айгер. В миналото регионът е бил използван предимно като пасища за добитък на богати аристократи.

Днес регионът е известен най-вече със своите ледници и служи като планински, летен и зимен курорт. Както ще прочетете в тази статия, има толкова много неща за правене в Гринделвалд и това ръководство има за цел да ви улесни възможно най-лесно да решите как да прекарате времето си.

Екскурзия до Юнгфрауйох

Екскурзията до Юнгфрауйох ви позволява да пътувате и да видите някои от най-зашеметяващите гледки на Гринделвалд. Пътуването включва посещение на защитената зона Юнгфрау-Алеч, първият алпийски обект в света на световното наследство на ЮНЕСКО. Тъй като районът се намира над 3500 метра над морското равнище, има лед и сняг през 365 дни в годината.

От специално изградената тераса на Сфинкса можете да наблюдавате най-дългия ледник в Алпите, ледника Алеч, който се простира на 24 километра и обхваща площ от 171 квадратни километра. Можете също така да посетите уникалния Леден дворец, състоящ се от ледени скулптури на различни животни като пингвини, мечки и др.

Пътека Айгер

Ако сте млад планинар, който търси предизвикателство, пътеката Айгер е идеалното нещо за вас. Тази пешеходна пътека е привлякла много хора по целия свят, които искат да предизвикат себе си.

Тази пътека води началото си от 1853 г., когато трима алпинисти покоряват планинския връх Айгер. Въпреки това, няма да се опитвате да достигнете планинския връх по време на курса. Вместо това, това е пътека от точка до точка, започваща от Ледник Айгер(Eigergletscher, станция Eiger Glacier) и завършваща в Алпиглен (Alpiglen).

Маршрутът е дълъг шест километра и достига 2348 метра надморска височина в най-високата си точка. Освен че е спортно предизвикателство, курсът е известен и с това, че предлага на своите пътешественици някои от най- зашеметяващите гледки към околните планини, ледници и Гринделвалд.

Екскурзия до Бахалпсий

Друг популярен избор за любителите на планинарството и пешеходния туризъм, посещаващи Гринделвалд, е екскурзията до езерото Бахалпсий. За разлика от Айгер, Bachalpsee е известно, че е сравнително лесно и може да се ходи пеша от обикновени хора без предишен туризъм.

Екскурзията продължава около час както при изкачване, така и при слизане и предлага красиви гледки към околните пейзажи и кристално чистата вода на небесното езеро Бахалпсий. Bachalapsee стана известно в цял свят и вероятно сте го виждали на снимки, но истинската му красота може да бъде осъзната само ако го посетите сами.

Първата планина Гринделвалд

Над Гринделвалд се извисява една от най-красивите гледки, Първата планина. Мястото се е превърнало в любимо за семейства и приятели, тъй като предлага много дейности като циплини, скутери и колички надолу по планината. Планината също има терен, подходящ за туризъм, което я прави доста популярна сред туристите.

Върхът на планината се намира на 2137 метра надморска височина и позволява 360-градусова гледка към околния пейзаж в ясен ден. Има и ресторант с тераса и платформа за наблюдение, където можете да се отпуснете и да се насладите на гледката. Тъй като планината има подходящ за туризъм терен, освен семейните дейности, тя е известна и със своите  пешеходни дейности.

Първа разходка по скалите

Може също да искате да опитате First Cliff Walk, когато стигнете до First Mountain. Това вълнуващо изживяване включва разходка през специално изградена метална пътека и висящ мост, построен около скалата на Първата планина.

Той също така включва издигната платформа за наблюдение, създадена специално, за да даде на пешеходците достъп до най-зашеметяващите гледки към Първата планина и Гринделвалд. Платформата привлича много посетители и се превърна в една от най-значимите забележителности на Гринделвалд.

Първи флаер

Друго невероятно изживяване, което не трябва да пропускате на Първа планина, е карането на нейния уникален планер. Този планер с форма на орел може да даде на вас и на най-много трима от вашите спътници вълнуващо пътуване над небето на Гринделвалд и да ви даде възможност да видите региона и неговите красоти от птича перспектива. Така че след като приключите с разглеждането на Първата планина от суша и вода, определено трябва да я видите и от въздуха.

Първи планински ресторант

След като извършите всички тези дейности, вероятно ще се почувствате уморени и ще имате нужда от място за почивка, релакс и  наслада от добра храна. Berggasthaus First е идеалното място за гладни стомаси и жадни гърла.

Този ресторант предлага широка гама от храни и напитки от швейцарската кухня, както и нови творения. Ресторантът също има идеално местоположение, което ви позволява да се насладите на красивите гледки към пейзажа на Гринделвалд, докато се наслаждавате на храната си.

Планински колички

В Първа планина целогодишно се провеждат забавни занимания. Едно от тези забавления е карането на каруца. Хората, които обичат да карат шейна, но посещават Швейцария през лятото, когато няма много сняг за шейна, все още могат да се насладят на удоволствието от карането надолу по планината.

Тези колички са специално създадени, за да бъдат възможно най-безопасни и да имат всичко необходимо за лесно маневриране. Пътуването е възможност, която не трябва да се пропуска, особено за по-младите посетители.

Велосипеди Trotti

Друга атракция за любителите на екстремните спортове е карането на велосипеди Trotti. Велосипедът Trotti е кросоувър между велосипед и скутер и е специално създаден да издържа на суров планински терен. Тези превозни средства имат специално окачване и спирачна система, както и дебели гуми, за да избегнете инциденти и да направите пътуването си възможно най-удобно и безопасно. Има и мини велосипеди Trotti за по-малките посетители, които искат да се насладят на тръпката.

Пфингстег

Освен Първата планина, Pfingstegg е друга величествена алпийска атракция. Намира се в северното подножие на високия 3104 метра Метенберг; въпреки височината си, до него може да се стигне много лесно с планинската железопътна линия от Гринделвалд. Този алпийски район определено е едно от най-предпочитаните места за семейни забавления и дейности за туризъм и алпинизъм.

Разходка по каньона на ледника Гринделвалд

Този тесен естествен коридор на ледника Долен Гринделвалд е впечатляващ феномен, който привлича вниманието на туристите. Ледниковият каньон Гринделвалд е оформен от две скални стени с височина 300 метра, разделени от километрово дефиле, изпълнено със скални галерии и тунели.

Шумът на струящата се вода и смазващият вятър предлагат вълнуващо сетивно изживяване на посетителите. Цялостната обиколка е уникална, като същевременно е много безопасна чрез защитните инженерни мерки, които административната компания предприема.

Люлка в каньона Гринделвалд

Ако тръпката от преминаването през каньона не ви е била достатъчна, скачането през люлката му определено ще ви даде необходимия прилив на адреналин. Тази люлка се намира на върха на 90-метровия каньон и ви позволява да скочите 50 метра надолу по каньона със скорост от 120 км/ч. Скокът изисква много смелост и е предизвикателство за повечето хора, но ако решите да го направите, не забравяйте да резервирате предварително.

Туризъм в Гринделвалд

Grindelwald предлага неограничен избор за любителите на пешеходния туризъм, като преходите около First Mountain до Bachalpsee. Поход във високо тресавище, изтощителната Примка Граузели и Циркуляр Гелмерзее. Туристите похвалиха региона за неговата сюрреалистична красота и приятни разходки.

Като цяло преходите в този район не са много трудни и могат да бъдат изминати от неопитни туристи. В допълнение към природните дадености, районът е и добре оборудван с всички необходими съоръжения и подходящо административно управление, за да се гарантира безопасността на туристите и запазването на пътеките.

Ски спускане 

Освен с туризъм, ски курортът Гринделвалд-Венген е известен и със своя терен, подходящ предимно за начинаещи и средно напреднали скиори. Известен е и със ски пистата Лауберхорн, много стръмен участък от курорта, което го прави привлекателен за любителите на ски спускането.

Противно на това, което може би сте чували, не всеки там кара ски като Джеймс Бонд и тези великолепни планини не са само за експерти; курортът разполага и с по-леки писти за начинаещи, които все още се учат да карат ски. Така че, независимо от вашите умения, не напускайте Швейцария, без да карате ски в нейните грандиозни планини.

Мюрен-Шилторн

Тази ски зона се намира на най-високата надморска височина сред всички останали курорти в Бернската планина. Разполага с ресторант с 360 градусова гледка, ски училище за начинаещи, които искат да се научат да карат ски, снежен парк с всички необходими инструменти за екстремни фристайл трикове и сафари с тобоган.

Всички тези атракции, разположени в курорта, заедно с високия и разнообразен ски терен на курорта, допринесоха за превръщането му в един от най-посещаваните курорти в Швейцария.

Гросе Шайдег

Grosse Scheidegg е планински проход между планините Schwarzhorn и Wetterhorn. Този преминаващ маршрут се намира между път, който свързва Гринделвалд с град Майринген. Проходът е бил важен търговски и транспортен път преди изобретяването на съвременните транспортни средства.

Сега, когато курсът не се използва за транспорт, той е основна туристическа атракция за пешеходен туризъм и алпинизъм. На върха на прохода се намира хотелът и ресторантът Berghotel, които предлагат своите услуги през всички сезони.

Спа

Освен с планините си, Гринделвалд е известен и със своите спа хотели и курорти. Спа центровете са популярни сред швейцарците и се смятат за най-добрата услуга за самообслужване, която човек може да купи. Сред най-забележителните спа центрове на Гринделвалд са:

  • Уелнес центърът Antigua на хотел Belvedere
  • Оазисът Selfness в хотел Eiger
  • СПА центърът на Гранд Хотел Реджина
  • Уелнес оазисът на хотел Sunstar

Тези спа центрове предлагат разнообразие от услуги като масажи, бани, басейни и сауни. Тези услуги могат да бъдат перфектни след дълъг, изморителен преход.

Както можете да видите, малкото селце Гринделвалд е заобиколено от величествени и уникални атракции. Гринделвалд предлага много възможности да се насладите на ваканциите си.

Това е място, където хората отиват да се забавляват, да се отпуснат и да предизвикат себе си. Несъмнено можем да кажем, че Гринделвалд предлага идеалното швейцарско алпийско изживяване, така че ако планирате пътуване до Швейцария, това е дестинация, която трябва да посетите.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button