КласацииСвят

15 причини да посетим Корфу това лято

Корфу е сред най-красивите гръцки острови, привличащ всяка година хиляди туристи и почитатели на красивите плажове и невероятната храна.

Той е вторият по големина Йонийски остров и е бил владение на византийците, венецианците, французите и британците, които идват и си отиват през последните 1000 години. Всички тези култури са оставили нещо след себе си, което можем да видим и днес.

Ако имате нужда от място, за да започнете, заложете на Стария град на град Корфу,  който се охранява от две могъщи венециански крепости, устояли на всичко, което Османската империя би могла да изстреля върху тях.

Крайбрежието на Корфу е осеяно с курорти. Но ако сте свободен дух, можете да седнете зад волана и да тръгнете към уединени заливчета, широки пясъчни плажове и замъци и манастири, заседнали на скалисти пиедестали.

1. Старият град на Корфу – Corfu Old Town

Corfu old town
снимка: Pixabay

Град, натъпкан между две крепости, Старият град на Корфу е пъзел от пешеходни улици и алеи между венециански и неокласически къщи, боядисани в бледожълто и оранжево.

Отделете достатъчно време, за да разгледате всеки ъгъл и малък площад, и разгледайте Археологическия музей и Casa Parlante, странно имение от 19-ти век с интериор от периода и аниматронни фигури.

Защитени от непреодолими крепостни стени, Новата крепост на запад и Старата крепост на изток заслужават вашето време. Последният датира от 6 век и е отделен от града с ров и канал, пресичани от мост.

В комплекса можете да видите подобната на храм църква „Свети Георги“ и британските казарми от 19-ти век, в които се помещава библиотеката на Корфу. От най-високите стени ще бъдете удивени от гледки към града, крайбрежието, протока Корфу и континентална Гърция.

2. Еспланадата и Листън – The Esplanade and Liston

Еспланадата и Листън

Между Стария град и старата крепост се намира еспланадата – дълъг зелен площад, който е остатък от венецианските укрепления през 17 век.

По време на френската окупация на Корфу в началото на 19-ти век еспланадата е засадена с дървета, докато игрището за крикет е наследство от британския период, който последва.

От това време датира и паметникът на Мейтланд, неокласически перистил, с 20 йонични колони около ротонда, в чест на лорд върховен комисар Томас Мейтланд. Liston, на западната граница на Esplanade е елегантна аркада, също от френския период и проектирана в стила на Rue de Rivoli в Париж.

3. Църква Св. Спиридон – St Spyridon Church

Спиридон църква
снимка: Pixabay

Най-голямата църква на Корфу е от 1580 г., а нейната ренесансова камбанария е най-високата на Йонийските острови.

Помещавайки мощите на Свети Спиридон, донесени в град Корфу от Константинопол през 15-ти век, църквата се премества на това място, след като предшественикът й е разрушен, за да направи път за цитаделата. Мраморният иконостас привлича вниманието с класическите си линии, с фронтон и коринтски колони, граничещи с картините.

Таванът също е зашеметяващ, с позлатена мазилка около картини, които са съставени за първи път от Панайотис Доксарас през 18-ти век, но трябва да бъдат пребоядисани след влошаване. Отстрани на иконостаса е входът на криптата, където се съхраняват останките на светеца в двоен саркофаг, покрит със сребърен лист.

4. Ахилион – Achilleion

Ahilion
снимка: Pixabay

През 1888 г. Елизабет Баварска, императрица на Австрия, поръчва лятна резиденция в това издигнато място на около 10 километра южно от град Корфу. Този неокласически дворец е проектиран от италианския архитект Рафаеле Карито с героя Ахил като централна тема.

Известният немски скулптор Ернст Хертер създава статуи, вдъхновени от гръцката митология за територията (най-известният показва Ахил в предсмъртните му агони). Можете да обиколите градините, обогатени с балюстради, колонада, фонтани и статуи на Хертер сред палми и подрязани кипариси.

Интериорът е музей, пълен със сувенири, свързани с Елизабет Баварска, Франц Йосиф II, както и със следващия обитател, кайзер Вилхелм II. На горния етаж има масивна картина на Ахил, който влачи тялото на Хектор от колесницата си от австрийския художник Франц Мач, а трапезарията е украсена с лепенки херувими по сини стени.

5. Планината Пантократор – Mount Pantokrator

Пантакор
снимка: Pixabay

Най-високият връх на Корфу е в северната част на острова, издига се на 906 метра и е достъпен по шосе. На върха има кафене, телекомуникационна станция и манастир от края на 17 век. Можете да се качите тук на обиколки с мини автобус от много от крайбрежните курорти на Корфу или да шофирате сами.

Пътят и неговите спускания и безбройните завои не са за хора със слаби сърца, но гледките са невероятни, ако можете да се отпуснете достатъчно дълго, за да им се насладите.

Когато пристигнете на върха на планината, можете да видите Йонийските острови, континенталната част на Гърция, Албания, но също и Пулия в петата на италианския ботуш на 130 километра на запад.

6. Палеокастришки манастир – Paleokastritsa Monastery

Палеокастришки манастир
снимка: Pixabay

На върха на скалист нос на северозападния бряг, манастирът Палеокастрица датира от 13-ти век и се намира на мястото на отдавна изчезнал средновековен замък. Манастирът има малко братство от осем монаси, които отслужват литургии и предлагат обиколки на сградите и буйни градини.

Почти всяка повърхност на сградата е покрита с бугенвилия и здравец, а ако искате да влезете в параклиса, има дрескод, а раменете и краката трябва да бъдат покрити.

Манастирът разполага с малък музей с одежди, икони и, странно, скелет на кит. Монасите също отглеждат маслини и пресоват собствено масло, което се продава в магазина.

7. Плаж Палеокастрица – Paleokastritsa Beach

Paleokastritsa Beach
снимка: Pixabay

Източно от манастира се сгуши изисканият плаж Палеокастрица. Означено на някои карти като плаж Агиос Сиридон, това се намира в края на дълъг вход с високи скални стени от двете страни.

Водата едва ли може да бъде по-спокойна или по-бистра и е мечтата на гмуркачите с шнорхел и е точно за семейства с по-малки деца. Плажът, макар и тесен, има мек златист пясък, за разлика от заливчетата наблизо.

Варовиковото крайбрежие около Палеокастрица е надупчено с морски пещери, а на плажа има пристан, където можете да хванете лодки за обиколка.

8. Ангелокастро – Angelokastro

Ангелокастро
снимка: Pixabay

На тесен скалист отклонение на повече от 300 метра над морето, този замък е построен през 13-ти век като далечна гледка към морето, континентална Гърция и вътрешността на големи части на Корфу.

Подходът към Ангелокастро е много драматичен, извиващ се през храсталаци и кипариси до това непокоримо укрепление, което изпълва малкия скалист подиум.

При венецианците от 14-ти век Ангелокастро е официална столица на Корфу и се държи силен срещу три обсади между 16-ти и 18-ти век. Отвъд стените не е оцеляла голяма част от крепостта, с изключение на малката църква на Архангел Михаил, която има стенописи от 1700-те години.

Можете да разгледате седем саркофага, изсечени от скалата, да надникнете в сводестата цистерна на замъка и да гледате със страхопочитание към морето, крайбрежието и планините.

9. Влачернски манастир – Vlacherna Monastery

Влачернски манастир
снимка: Pixabay

Едно от характерните изображения на Корфу – манастирът Влахерна, е на островче в края на тесен кей край южния край на полуостров Канони.

Параклисът, в който влизате под типична колоездачка, датира от 1685 г. и има гробни паметници, датиращи от средата на 18-ти век. Можете да съчетаете посещението с разходка с лодка до близкия остров Миши, за който ще говорим по-долу.

Влахерна и Мишия остров представляват сцена, която можете да видите отдалеч, а има чифт кафенета на върха на хълма на високо място в края на Канони, където можете да се насладите на всичко.

10. Понтикониси (Миши остров) – Pontikonisi (Mouse Island)

Понтикониси
снимка: Pixabay

За 2,5 евро можете да хванете лодка до този малък остров, където византийски манастир от 12-ти век е претъпкан от борове и кипариси. Според легендата Понтокониси е корабът на Улис, след като е превърнат в камък от Посейдон.

Островът е защитен, но можете да слезете от кораба, да се изкачите по стълбите, за да посетите малкия манастир, в който има кафене и магазин за сувенири. Може да откриете силно сходство с известната картина на швейцарския символист Арнолд Бьоклин, Островът на мъртвите, която може да е вдъхновена от Понтокинизи.

11. Касиопи – Kassiopi

Касиопи
снимка: Pixabay

В североизточната част на острова, гледайки през пролива Корфу към Албания, Касиопи е традиционно рибарско селище, което се е превърнало в спокоен курорт. Застроената площ се намира в основата на малък полуостров, който е гравиран с малки заливчета с камъчета и има очарователно рибарско пристанище от източната му страна.

В центъра на полуострова се издига замъкът Касиопи, който има византийски произход и може да бъде толкова стар, колкото 6-ти век.

Това беше една от трите крепости, които защитаваха Корфу преди пристигането на венецианците през 14 век. Частични руини, замъкът все още е внушително присъствие, с повече от километър стени и 19 кули около правоъгълен план.

12. Плаж – Канал на любовта – Canal d’Amour Beach

Плаж Канал на любовта
снимка: Pixabay

Парти курортът Сидари може да не е чаша чай за всеки, но това, което го прави уникален, са неговите неземни скални образувания. При Canal d’Amour има дълга, почти правоъгълна рекичка с многопластови стени с цвят на пясък.

Морето е изветрило скалата, а близо до входа на реката има тунел.Изберете ден, когато морето е спокойно (което е повечето дни през лятото) и можете да плувате през тунела.

Местният обичай гласи, че всички двойки, които плуват заедно, скоро ще се оженят, така че плувайте на свой собствен риск.По-нататък водата е малко по-дълбока и можете да наблюдавате как смели водолази скачат от скалите.

13. Стара Перития – Old Perithia

Стара Перития

снимка: Pixabay

„Обособена зона с природна красота“ на североизток от Корфу, Стара Перития е предимно изоставено планинско селище под планината Пантократор.Някога дом на около 1200 души, селото се намира на 650 метра надморска височина и датира поне от 1300-те години.

Повечето от 130-те останали къщи са в различни живописни състояния на лошо състояние, въпреки че някои са превърнати в квартири.

Бихте могли да си отделите малко време да се разхождате по каменните пътеки на Стара Перитея, да проследите осемте му църкви и да се насладите на далечните гледки към морето над дъбове, лозя и кипариси.

14. Плаж Миртиотиса – Mirtiotissa Beach

Плаж Миртиотиса
снимка: Pixabay

В дъното на зелените скали под манастира Миртиотиса се намира малък райски плаж. Миртиотиса има малка лента от фин пясък с идеално чисти води, защитена от поредица от скали на няколко метра от брега.

Отчасти заради изолираното и уединено местоположение, плажът Миртиотиса се превърна в избора на натуристите на Корфу, въпреки че всички останали също са свободни да използват плажа.

Негласното правило е, че натуристите ще се къпят в по-самостоятелните краища на плажа, защитени от скали, докато къпещите се, които не са голи, могат да се придържат към средата.

15. Плаж Иссос – Issos Beach

Плаж Иссос
снимка: Pixabay

За разлика от скалистите заливи на Корфу, плажът Иссос със Син флаг е открит залив, граничещ с езерото Корисион на юг от острова. Проследен от дюни, златният пясък на Исос сякаш продължава вечно.

Ако искате малко повече живот и удобства под ръка, можете да останете близо до курортното селище Агиос Георгиос в източния край. Но можете също да вървите на запад и след няколко минути ще се откъснете от тълпите.

По-далеч от цивилизацията, плажът Иссос е популярен и сред натуристите, докато надеждните ветрове привличат уиндсърфистите и кайтсърфистите.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button