КласацииСвят

12 неща, които трябва да направим в Грузия

Грузия е невероятна страна, предизвикваща внимание с невероятната си природа.  Най-доброто време за посещение на Грузия обикновено е от май до август, когато планините са по-топли и температурата е по-добра за разглеждане на всичко, което страната може да предложи. Технически столицата Тбилиси може да се изследва целогодишно, а зимният туризъм бавно се разраства в Грузия, тъй като все повече европейци откриват предимствата на ски пистите в Грузия.

Грузия е евтина страна за пътуване. Разходите са сравними или дори по-достъпни от повечето дестинации в Източна Европа. Ето 12 неща, които да направим в тази малка, но невероятна страна.

Потопете се в стария град на Тбилиси

За повечето пътници столицата на Грузия Тбилиси ще бъде първата спирка в страната. И с толкова много невероятни неща за правене в Тбилиси, можете дори да прекарате цялата си грузинска ваканция в този страхотен град.

Акцентът на всяко посещение в Тбилиси е разходката из Стария град. Древни църкви, паметници и сгради са разположени срещу драматичен хълм. Можете да се изкачите до върха или да се качите чрез модерен кабинков лифт. И ако краката ви болят от цялото това ходене, можете буквално да се потопите в града на термалните извори, разположени точно в центъра на Стария град на Тбилиси.

Прекосете по моста и от другата страна на река Кура ще откриете невероятна модерна архитектура, което прави интересно съпоставяне със Стария град. Най-добрият начин да посетите Стария град на Тбилиси е да се присъедините към безплатна пешеходна обиколка.

Посетете традиционна супра

Супра е основно традиционен грузински празник. Чиния след чиния с вкусна грузинска кухня, сервирана в грузински дом, докато се налива обилно количество домашно вино до късно вечерта. Това е незабравимо преживяване в Грузия.

Когато местните хора присъстват на супра, това става чрез покани от приятели. Това е трудно, ако не говорите грузински, особено предвид продължаващата здравна криза. Най-лесният начин да заобиколите това е да вземете билет за високо оцененото грузинско фолклорно шоу и супра, което е ограничено до само 10 билета на шоу. Или все пак можете да научите как сами да създадете супра преживяване в малък групов клас по готвене в Nana’s Kitchen .

Опитайте грузинско вино

Официално е разкрита тайната за грузинското вино, което много местни дори правят в дома си. Грузинското вино бързо става известно като едно от най-висококачествените вина в цяла Европа. И с основателна причина: умерените условия на околната среда в грузинската провинция Кахети, съчетани с вековния опит на местните лозари, създават наистина вкусни неща.

Винарският регион Кахети е основно „долината Напа в Грузия“ и посещението на обиколка на лозя е задължително в Грузия. Можете лесно да направите това чрез еднодневна обиколка от Тбилиси до Кахети ( ето най-високо оценената обиколка на Viator , а ето и Get Your Guide’s ).

Посетете Сванети

Едно от най-очарователните места на планетата е заключено високо в кавказките планини на Грузия. Провинция Сванети е осеяна със стотици древни наблюдателни кули, които години наред помагат на местните жители да държат нашествениците настрана.

Основно достъпна само по един дълъг и криволичещ път, Сванети наскоро се превърна в едно от най-популярните неща за правене в Грузия, отчасти благодарение на малка грузинска авиокомпания, която изпълнява полети от Тбилиси. Полетите обикновено се резервират месеци предварително, но ако не можете да хванете такъв, все пак можете да стигнете до там от Тбилиси чрез частна обиколка.

Трекинг в Кавказките планини

Ще се почувствате като Марко Поло, който пресича известния Път на коприната, когато тръгнете на поход през грузинската провинция. С извисяващи се планински върхове, обширни земеделски земи и буйни гори, разбити от малки, но приветливи села, Грузия е може би една от най-подценяваните дестинации за преходи в света. Един от по-популярните маршрути е многодневният преход от Местиа до Ушгули, въпреки че има десетки за избор в цялата страна на Грузия.

Яжте хачапури

Този традиционен грузински хляб със сирене може да се приготви по различни начини, но най-любимият е Ачарули. Ще трябва да го опитате сами, но нека просто кажем, че включва яйце, счупено върху слоеве тесто и сирене.

Поход до църквата Гергети Троица

Високо в планините на района Казбеги в Грузия се намира църквата Гергети Троица. Ако сте виждали една снимка на страната на Грузия, вероятно е на тази емблематична сграда, разположена на фона на величествения връх Казбеги. И като се има предвид великолепната сцена, не е чудно защо посещението на църквата Троица е едно от най-популярните неща за правене в Грузия.

Въпреки че е възможно да посетите църквата като част от еднодневна екскурзия от Тбилиси, още по-добро нещо в Грузия е да прекарате една нощ в близкия град Степанцминда, след което да се събудите рано за стръмно изкачване, което ще ви възнагради със спокойствие.

Как да стигнете до Казбеги: Можете да наемете кола чрез Discover Car Hire и да шофирате сами. Или можете просто да направите обиколка от Тбилиси и да оставите други да се справят с логистиката.

Разгледайте замъка Ананури

Технически са два замъка, свързани със стена, комплексът Ананури е впечатляващо произведение на древна архитектура, което е още по-завладяващо от зашеметяващата си обстановка на фона на река Арагви. Разположен само на 90 минути северно от Тбилиси, посещението на Ананури е лесно еднодневно пътуване.

Обиколка на пещерите на Гареджи

В югоизточната част на Грузия, близо до границата с Азербайджан, се намира манастирският комплекс Давид Гареджи. Този грузински православен комплекс е разположен срещу скалист хълм, комплексът включва стотици жилища, църкви, параклиси и др. Има и хълм, по който можете да се разходите за невероятни гледки. Възможно е да посетите комплекса на Дейвид Гареджи като част от еднодневна екскурзия от Тбилиси, разглеждайки великолепната грузинска провинция по пътя на тази обиколка, която спечели „Знак за отлични постижения“ на Viator.

Или забележителните пещери на Уплисцихе

Като алтернатива можете да посетите друг набор от древни пещерни домове в Uplistsike. Тези са много по-лесни за достигане, тъй като се намират точно извън Гори и само на 1 до 1,5 часа пътуване от Тбилиси. Този 5000-годишен комплекс е наистина впечатляващ. Разположен е на скала с изглед към река, което означава, че ще получите невероятни гледки към грузинската провинция.

Отпуснете се на плажа в Батуми

Черноморският курортен град Батуми в Грузия се чувства сякаш принадлежи на съвсем различна страна, тъй като модерната архитектура напомня на Сингапур или Дубай. Но въпреки цялата си модерна фасада, Батуми остава уникално грузинско изживяване.

Така че, ако имате нужда от почивка от всички тези зашеметяващи планини, направете това, което правят местните жители и се отправете към Батуми за малко лятно забавление. Това определено е едно от най -уникалните места в Грузия.

Каньон Мартивили

Разположен в западната част на Грузия, каньонът Мартивили е великолепно образувание, издълбано от водите на река Окаце. Има висящи мостове, които улесняват разходката и получаването на различни гледни точки към драматичните водопади. Освен това можете да направите малко пътуване с каяк.

За специално удоволствие комбинирайте посещението на каньона Мартивили с пътуване до близката известна пещера Прометей, което можете да направите, като вземете тази високо оценена обиколка от Тбилиси.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button