КласацииСвят

10 неща за правене в Рованиеми (Лапландия) през зимата

Рованиеми, красивата столица на финландска Лапландия, е потънала в магия през зимата. Вероятно ще намерите там много повече предложения за дейности, отколкото можете да си представите, и може да е трудно да изберете между многото опции, особено ако времето ви е ограничено.

Ето 10 препоръчани атракции и неща, които да правите, когато посетите Рованиеми през зимата.

1. НАБЛЮДАВАЙТЕ НА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ

Наблюдението на красивото шоу на Северното сияние (наричано също Aurora Borealis ) определено е една от основните причини да пътувате до Лапландия.

Рованиеми е географски добре разположен за успешен лов на северно сияние. Географската му ширина се намира в така наречената „зона на полярното сияние“, където най-често се вижда северното сияние. Но също така е разположен достатъчно южно, за да се насладите на тъмно небе от септември до средата на април. А вътрешната му позиция, далеч от норвежките брегове, също предлага по-добър климат с ясно небе.

Северното сияние е неочакван природен феномен, може да се появи и внезапно да изчезне по всяко време. Така че бъдете готови да останете навън цяла нощ, ако желаете да го видите.

За съжаление е трудно да се забележи северното сияние от сърцето на Рованиеми, най-вече заради градските светлини.

Ето защо препоръчваме да резервирате услугите на професионален гид по полярните сияния, който ще ви отведе извън града до най-обещаващите места според времето.

 2. СРЕЩНЕТЕ СЕ С ДЯДО КОЛЕДА И ПРЕСЕЧЕТЕ ПОЛЯРНИЯ КРЪГ

Рованиеми е известен в цял свят като официалния дом на Дядо Коледа. Най-известният му обитател приема посетители целогодишно в офиса си, разположен на 8 км от центъра на града, точно на линията на Северния полярен кръг.

Селото на Дядо Коледа си заслужава посещението за половин ден. Освен да срещнете Дядо Коледа, можете да прекосите Арктическия кръг, да изпратите писма със специално пощенско клеймо от Арктическия кръг от пощата на Дядо Коледа, да намерите много ресторанти и магазини за сувенири. Селото поддържа коледна атмосфера през цялата година, като най-натовареният период естествено е декември.

Какво да правим в селото на Дядо Коледа

Съвет: Не резервирайте безумно скъпа обиколка с екскурзовод до селото на Дядо Коледа! Входът в селото е безплатен и градските автобуси (автобус № 8) редовно тръгват от/до центъра на града.

3. ПОСЕТЕТЕ ИСТИНСКА ФЕРМА ЗА ЕЛЕНИ

Знаете ли, че северните елени в Лапландия са повече от хората? Елените наистина са най-емблематичните животни в самия север и лесно можете да ги забележите отстрани на пътя, когато пътувате от Рованиеми.

Посещението на автентична ферма за северни елени е друго уникално изживяване по време на престоя ви в Рованиеми. Местните пастири на северни елени с радост ще споделят с вас своя наследен начин на живот на еленовъдството, докато вие храните елените. Някои пастири също обучават елените да предлагат сафарита с шейни: не забравяйте, че елените са полудиви животни и по-кратките сафарита с шейни обикновено са по-добро изживяване за всички.

4. ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С КУЛТУРАТА НА ЛАПЛАНДИЯ

Независимо дали харесвате или не музеите, Arktikum е задължително преживяване, когато посетите Рованиеми. Разположен в забележителната сграда, проектирана от световноизвестния архитект Аалто, музеят обхваща широк спектър от теми за живота в Арктика: местна история, саами култура, дива природа, последици от изменението на климата, северно сияние, местен начин на живот и т.н.

Други културни възможности включват музеят за съвременно изкуство Korundi, научният център Pilke с неговата изложба за северните гори и управлението на ресурсите или музеят на наследството на Рованиеми (отворен само през лятото).

5. ПОЧУВСТВАЙТЕ СПОКОЙСТВИЕТО НА АРКТИЧЕСКАТА ПРИРОДА

Каква би била зимната ваканция в Лапландия, без да се впуснете в арктическата природа? Независимо дали търсите снежно забавление, екстремно приключение, релаксиращо преживяване или нещо съвсем различно, Лапландия предлага безкрайни възможности да се свържете с красивата природа.

Представете си, че стоите на замръзнало езеро и опитайте риболов на лед, за да хванете обяда си. Или ходене по дълбок сняг със снегоходки или ски, докато разглеждате гори като памук. Защо не пък да печете местни колбаси на скара около открит огън, заобиколен само от тишина… Лапландия е мястото, където да се откъснете от реалността!

6. ПОСЕТЕТЕ ЗАМРЪЗНАЛИТЕ ВОДОПАДИ В KOROUOMA CAYON

Рованиеми предлага много възможности за еднодневни екскурзии като парка за диви животни Ranua (на 1 час), ски курорта Леви (на 2 часа) или мината за аметист Луосто (на 1 час и 30 минути). Ако желаете да се насладите на леки преходи сред спираща дъха природа, тогава каньонът Коруома трябва да е на върха на списъка ви със задачи.

През зимата многото му водопади замръзват и създават грандиозни ледени образувания, които привличат посетители и ледени катерачи от цял ​​свят.

7. ПОСЕТЕТЕ СНЕЖНИЯ ХОТЕЛ И ЛЕДЕНИЯ РЕСТОРАНТ

Мечтали ли сте някога да спите в хотел, направен изцяло от лед и сняг? Разположен на 30 км от Рованиеми, в малкото селце Sinettä, хотел Arctic Snow определено си заслужава да бъде посетен.

Ето къде е шейната на Дядо Коледа в момента 

Хотелът предлага около петнадесет различни стаи, леден параклис, стилен леден ресторант и леден бар, всички те всяка година се украсяват с уникално ледено изкуство и скулптури.

8. НАПРАВЕТЕ ВЪЛНУВАЩА РАЗХОДКА С МОТОРНА ШАЙНА

Нуждаете се от доза адреналин? Искате ли да разгледате някои отдалечени райони на Лапландия по незабравим начин? Така или иначе карането на снегомобил е най-добрият вариант!

Много туроператори в Рованиеми предлагат удобна гама от екскурзии с моторни шейни с водач, от разходки за начинаещи до сафарита на дълги разстояния. Имайте предвид, че тези целодневни пътувания са малко предизвикателни, но естествено осигуряват по-автентични изживявания в по-малки групи.

9. ИЗЖИВЯВАЙТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЕ С ХЪСКИ 

Возенето на шейни, дърпани от хъски е едно от най-популярните занимания в Лапландия. Наистина има нещо магическо в това да водиш свой екип от ентусиазирани кучета през белите арктически пейзажи.

Не забравяйте да изберете семеен и етичен развъдник, за да оптимизирате изживяването си в малки групи. Те обикновено имат ограничена наличност, така че вероятно ще трябва да резервирате предварително, особено за пиковите сезони.

10. РЕЛАКС ВЪВ ФИНЛАНДСКА САУНА

Няма нищо по-финландско от финландска сауна! Сауната е част от местната култура в много аспекти и следователно е задължително преживяване, когато идвате в Лапландия. Задушен, традиционен, опушен на дърва, край езеро или луксозен, Рованиеми предлага изобилие от възможности, когато става въпрос за сауна.

Проверете в хотела си, те обикновено предлагат часове за обществена сауна или можете да резервирате частна сесия само за вас.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button