Новини

Влизаме в Турция по суша без изискване за ваксина и тест

Пътуването до Турция вече е много по-лесно, след като преди дни турската държава отмени по-голямата част от мерките срещу COVID-19, включително изискването за представяне на тест или ваксина при преминаване на границата.

По информация от официалната страница на посолството на Турция в България, от 3 март 2022 г. при влизане в страната от турските гранични пунктове вече няма да се изискват ваксина или тест. Това важи за използващите автомобили, автобуси, влакове и морски транспорт.

При влизане в страната през граничните пунктове по въздух се запазва изискването за:

– сертификат за ваксинация (най-малко две дози /единична доза за Johnson & Johnson от ваксина най-малко 14 дни от поставянето на последната доза) или

– документ за преболедуване през последните 6 месеца (считано от 28-ия ден на първия PCR положителен резултат от теста, представяйки удостоверение, издадено от официалните власти на съответната страна) или

– отрицателен резултат от PCR тест, направен най-много 72 часа преди влизане или отрицателен резултат от бърз антигенен тест, направен най-много 48 часа преди влизане в страната.

Деца под 12-годишна възраст ще бъдат освободени от изискването за представяне на резултат от PCR/антигенен тест и сертификат за ваксинация при влизане в страната.

Отпадна изискването за носенето на маски на открито, както и изискването за специален ХЕС-код (HES-kodu, аналог на зеления сертификат) за влизане в различни институции и търговски центрове.

Носенето на маски в закрити пространства засега остава задължително освен ако те не са добре вентилирани с възможност за спазване на дистанция. Маските ще трябва да се носят в самолети, в автобуси, в училищата, в медицински учреждения, театри, кина. Изключение е пътуването с турския национален авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“, при което не се изисква представяне на негативен PCR-тест, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button