Новини

Венеция отпадна от списъка на застрашените в ЮНЕСКО, но Несебър остава

Венеция няма да бъде включена в списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО, предаде АФП, цитирана от БТА. Това е решението на Комисията за световно наследство, която заседава в Рияд, противно на препоръките на експертите на ЮНЕСКО.

„Комисията взе решение Венеция да не бъде включена в списъка на застрашеното световно наследство“, се посочва в изявлението, направено от ЮНЕСКО. Организацията беше препоръчала Венеция – обект, застрашен от свръхтуризъм и глобално затопляне, да бъде включена в списъка на световното наследство „в риск“ поради „недостатъчните“ мерки, предприети в Италия за борба с влошаването на състоянието на обекта.

Защо Несебър може да загуби статута си на обект на световното културно наследство

Италианският град , борещ се да се справи с наплива на туристи в ерата на евтините пътувания, е изправен пред възможно понижаване на оценката на ЮНЕСКО, отбеляза вчера Асошиейтед прес. Венеция е един от шестте обекта, включително два в опустошената от войната Украйна, които комисията можеше официално да обяви за застрашени. Другите застрашени обекти, които се разглеждат, са катедралата „Света София“ в украинската столица Киев, историческият център на Лвов в Западна Украйна, Несебър , крепостта Диарбекир в Турция и вулканите на Камчатка в далечния изток на Русия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button