Новини

Венеция няма да допуска туристи без предварителна резервация в града

Задължителни предварителни резервации за хотелите, намаляване на входните такси на музеите и дневна такса от 3 до 10 евро на турист, планира да въведе Венеция след като пандемията отмина, съобщи БТА.

Тази инициатива изглежда по-актуална от всякога, след като уикендът за католическия Великден бе белязан от силно стълпотворение на туристи: 100 хил. са нощували в града всяка нощ, към които трябва да се прибавят и средно 40 хил. посетители дневно.

Тази тълпа от хора е довела до дълги опашки на спирките за „вапорето“ и пред музеите, а хотелите са били напълно заети.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро бе първият, който подаде сигнал за тревога. Мнозина разбраха днес, че резервацията за посещение на града е правилният път, който да следваме, за да постигнем по-балансирано управление на туризма, написа Бруняро в Туитър.

Ние ще сме първите в света, които предприемаме този труден експеримент, подчерта той.

Според Симоне Вентурини това ще е първата система в света, при която регионална столица, а не археологически обект или природен парк се опитва да регулира достъпа до града и следователно това е много сложно.

Когато резервацията стане задължителна през 2023 г. контролът ще се осъществява , както сега това се прави на автобусната и жп гарата, двете основни точки за достъп до „Серенисима“.

Венеция няма да може да наложи квота за дневен брой посетители заради принципа за свободно движение на хора, но промяната на таксата в зависимост от притока на хора, ще позволи да се стимулират туристите да избират дни с по-ниска посещаемост.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button