Новини

В Карлово започва възпоменателното отбелязване на 150 години от гибелта на Левски

България почита 150 години от делото и паметта на Васил Левски.

В Карлово ще има архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола. Църковните служения ще бъдат извършени в храм „Успение на света Богородица“ в 9:00 часа, съобщиха от Община Карлово. В 11:00 часа в Исторически музей-Карлово ще бъде представена изложбата „Отдаден на Отечеството – Иван Грозев – съратник на Апостола“. Тя представя архиви и документи по темата, съхранявани в музея.

В Обредния дом в Карлово от 16:00 часа квартет „Светоглас“ ще изпълни църковни песнопения под надслов „В памет на Васил Левски“. В 18:00 часа на площад „Васил Левски“ ще се проведе възпоменателна церемония по повод 150 години от гибелта на Васил Левски.

Възпоменателният спектакъл „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите“ на Средно училище „Васил Левски“ ще бъде представен от 19:00 часа в зрителната зала на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“.

Утре в 11:00 часа на площад „Васил Левски“ ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола. След церемонията ще се проведе шествие до родната къща на Левски, днес Национален музей „Васил Левски“, където ще бъдат връчени наградите на комитет „Васил Левски“ – Карлово.

Жителите и гостите на града ще имат възможност да се срещнат с Христина Богданова, праправнучка на сестрата на Апостола – Яна. Ще бъде представен и трети том на поредицата за Левски „Нови документални изследвания“.

Възпоменателното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски в Карлово е под патронажа на президента Румен Радев.

В село Къкрина в неделя, 19 февруари, ще бъде проведена възстановка на залавянето на Левски.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button