Свят

Тунис – магичният средиземноморски рай, в който се влюбиха българите

Хиляди българи избраха Тунис за своя морска ваканция това лято. Тази африканска страна – топла, пъстра и гостоприемна, от няколко години е хит сред българските туристи. Тунис е невероятен със своите дълги и широки плажове с чист жълт пясък като брашно – истински рай за пътешествениците.

Средиземно море обгръща със своята топла вода като ментов чай и дава простора, който човек търси. Тунизийската кухня е изключително вкусна – всеки може да намери своето ястие. Хората са с широко отворени сърца, усмихнати и красиви очи.

За интереса на българите към тази красива страна има причини и те не са малко. Първо, екскурзиите са по джоба на всеки, а стандартът в страната е нисък и цените са напълно достъпни за туристите. Директните чартърни полети, които предлагат наши туроператори, правят посещението там много по-лесно и приятно.

На второ място са прекрасните природни дадености – километрични плажове на Средиземно море, изумрудено море и релаксираща атмосфера в курортите, на които не е присъща шумотевицата на родните комплекси. Третото привлекателно нещо е, че Тунис има изключително богата история и много интересни исторически забележителности за разглеждане.  Освен това на туристите се предлагат и множество екзотични развлечения.

Осло – скандинавската модерна приказка

Пустинята е едно невероятно изживяване, което се помни за цял живот. Задължителна е двудневната екскурзия до Сахара с включено джип сафари и езда на камила. Това не е просто пътуване до пустинята, а из цялата страна. Включва посещение на световноизвестни исторически и природни забележителности в южната част на Тунис и приказния свят на пясъците, където, яздейки камила, гарантирано ще се почувстваш като истински номад.

По време на екскурзията човек среща коренното население на страната – берберите, които все още живеят в традиционни пещерни къщи в селището Матмата. удивително е, че в тези къщи, издълбани в глинестите скалин а пустинята може да се открие и най-обичаната от българите подправка чубрица, както и джоджен. Те поникват сред камъни и глина, когато вали.

Невероятно изживяване е тази част от екскурзията, в която на втория ден ставаш много рано – към 3:30ч. през нощта, за да може да се стигне до специално място в пустинята, където се посреща пурпурния изгрев, все едно излязъл от картина на голям художник. Мясотто е при Соленото езеро Шот Ел Джерид – голямо 5000 кв.км.

Коня – един от най-старите и красиви градове в Турция

Това е безумна красота, за която туристът може би е неподготвен, защото това, което вижда, няма как да се сравни с нищо. Видян на живо, ефектът е направен поразяващ.

Седиш върху бялата сол и напуканата земя и гледаш в захлас как се появява на хоризонта оранжево-червеното огнено кълбо и само за 5 минутки го виждаш как цялото е пред теб.

Там се преживява истинска нирвана, а ти се чувстваш като дете на пустинята. Няма как да не трепне сърцето на българите, когато слизайки от автобуса, виждат пред себе си как българският флаг се вее в сърцето на най-голямото солено езеро в Сахара. Вече избеляло и окъсано, но то е първото, което те посреща.

Снимките с него са задължителни, няма как да ги пропуснеш. Приключението в Сахара продължава след час и с друго незабравимо изживяване – емоционално  птуване с джипове из пясъците, наподобяващо ралито Париж-Дакар. Специално обучени шофьори са невероятни майстори и прибавят щипка адреналин към всичко.

След шеметния екстремен офроуд се стига до уникално красиво място – гледката към селището, построени от Джордж Лукас още през 80-те години на миналия век, за четвъртата част на мегапродукцията на Холивуд „Междузвездни войни“.

Анталия е перлата на турската ривиера

Това, разбира се, е едно от най-любимите места за снимки на туристите, защото тук те могат реално да изживеят филма и сцени с любимите си герои.

Пак в тази част на пустинята може да се види и едно от местата, постлужило за декор на друг световен хит – „Английският пациент“. По тези земи Индиана Джоунс търси из околните пещери изчезналия кивот. Въобще да дойдеш в Северна Африка и да попаднеш в меката на Холивуд.

Многобройни са туристическите обекти в Тунис, но може би най-впечатляващ е амфитеатърът Ел Джем. Той се намира в област Махдия, между градовете Сфакс и Сус и е под егидата на ЮНЕСКО.

Импозантният амфитеатър, който в римска епоха е бил арена на кървави гладиаторски битки, е познат като „Африканския Колизеум“. Той е построен през 3 век сл. Хр. и впечатлява с внушителни размери – дължина от 149 метра, височина от 40 метра и капацитет от 35 хиляди седящи места.

Разходка до най-високото село в Европа

Целодневната екскурзия до столицата Тунис, до древния Картаген, крайбрежното градче Сиди бу Саид и Кайруан също е от задължителните. Екскурзията започва с пъстрата столица Тунис и нейното старо, ориенталско сърце и калдаръмени пътеки – Медината от 13-и век, където цари колотината атмосфера, пропита с аромати и загадъчност…

Туристът много цени и още нещо – храната. А в Тунис тя е фантастична и си заслужава там да си отиде дори и само за кулинарен туризъм. Местната кухня е чудесен бленд на няколко култури – арабска, берберска, френска и средиземноморска – като се започне с изключителното изобилие от пресни дарове на морето и се стигне до камилско месо с кускус.

Традиционното ястие се нарича „брик“ и представлява тънка палачинка с пълнеж, сгъната като пица „калцоне“ и изпържена в зехтин. Ще установите също, че плодовете в Тунис са много по-сочни, ароматни и сладки от тези, които продават у нас. А тунизийските фурми единодушно са признати за най-добрите в света.

Автор: Марина Стоева, „Галерия“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button