Новини

„Ориент Експрес“ пристигна в Русе, старши стюардът е от крайдунавския град

Легендарният влак „Ориент Експрес“, който пътува от Париж до Истанбул, спря в ранния следобед днес на Централната жп гара в Русе. В композицията, която се състои от 14 вагона, пътуват 54 туристи от различни държави. Най-много са американците. Има пътници от Австралия, Великобритания, Германия и Йордания, съобщава БТА.

Родители с деца дойдоха да видят и да снимат луксозния влак, описан от Агата Кристи. На перона с роза в ръка бе и русенецът Александър Мирчев. Мъжът очакваше своята внучка – 31-годишната Рени Драгнева, която работи във влака като старши стюард. Двамата не са се виждали от година.

„Радвам се много да я видя. Чакам я от много време. Ще бъде мило посрещане. Такъв е животът – пътуваме по пътищата. Който пътува, има щастието да види много интересни неща“, каза Александър Мирчев.

Рени Драгнева е родена в Русе и е завършила гимназията с преподаване на немски език. След това се преместила с родителите си в Италия. Там учила в университета във Венеция. Работи в „Ориент Експрес“ трета година.

Кой е единственият българин, шафнер на „Ориент Експрес“

„Да работиш в „Ориент Експрес“ е магия. Няма един ден, който да е скучен. Чувството е неописуемо, защото това е като музей на колела. Всички гости имат различни истории и са от различни краища на света. Това прави пътуването винаги интересно. За да работиш в „Ориент Експрес“ е необходимо голямо желание, владеене на чужди езици и много търпение“, каза Рени Драгнева.

Тя обяснява, че всеки вагон от композицията е различен и има своя история. Някои са от времето на Втората световна война. В един от вагоните някога е пътувала и Агата Кристи. Композицията включва бар, три ресторанта и бутик.

Пътуването на „Ориент Експрес“ традиционно е през септември, като Драгнева обясни, че сега то е специално и затова е през юни.

За удобството на пътниците се грижи персонал от 41 души. Сред тях е и друг българин – от Велико Търново.

В крайдунавския град влакът бе зареден с вода, премина технически преглед и гранична проверка. Следващата му спирка е Варна, а в Истанбул ще бъде след ден.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button