Какви са опциите за посещение на Куба?

0
79
куба

В Куба положението продължава да бъде ограничено и напрегнато. В Хавана и във всички големи градове има полицейски час, след който нямате право да излизате навън, освен с належаща причина. Ако идвате без резервация в Куба, подлежите на задължителна пет дневна карантина в стая в определени хотели за целта във всяка провинция. На всички пристигащи в Куба се прилага задължителен PCR тест на пристигане. Това разкрива във Фейсбук групата „Пътешествия по света“ Светослав Калчев, който се намира в Куба.

Ресторантите предлагат храна само за вкъщи. Всичко е затворено, включително големите атракции като Бар Тропикана или пък Кабаре Буена Виста Сосиал Клуб. След 9 часа вечерта кубинската столица е призрачен град, допълва той.

Ако имате обаче резервация предварително, съществуват хотели във Варадеро, където може да избягате от карантината и да се радвате на плажа и всички удобства на хотела без да седите затворени в стаята.

За кубинците е забранено преминаване от една провинция в друга. Все едно да не можете да минете от София в Пазарджик ако сте с адресна регистрация в столицата ни. Всички тези стриктни мерки стремят да намалят безуспешно случаите на Ковид, които обаче продължават да вървят нагоре и нагоре.

Чужденците, които са с коли под наем, могат да се придвижват в Куба, макар и понякога спирани на входа на всяка провинция.

Добрата новина за чужденците е, че в Куба започна масова и организирана ваксинация на населението с две от местните ваксини. Тя се извършва по списъци и по зони.

Първата е Abdala която се прилага три пъти за период от 14 дни на хора които не са преминали през Covid 19. За медицинските служители и хора които са преминали през Ковид се прилага друга ваксина Soberana. Ваксинирането започна в края на април и май и се очаква да завърши до месец октомври 2021г., за да може най-после да има нормализация на туризма в Куба.

Сумарно какво е положението към края на май 2021 година:
На всички идващи в Куба се изисква отрицателен PCR тест 72 часа преди пътуване към Куба. Тестът е включен в цената на билета, ако летите с Air France, Air Europa или Iberia.

Не се приемат свидетелства за ваксинации или антигенен тест или преминало заболяване на Ковид.

Кацащите в Куба задължително се тестват по метода PCR на съответното летище в Куба. Ако нямате резервация задължително подлежите на 5 дневна карантина в определената от властите по провинция места.

Ако имате резервация в някой хотел, пак подлежите на PCR тест в летището, където кацате, но след това може да избегнете престой в затворена стая.

След петия ден може да се придвижвате из Куба, но само с кола под наем. Към този момент много малко къщи за гости и хотели работят.

Препоръчваме ви да бъдете в хотели във Варадеро или в единствения работещ хотел в Кайо Санта Мария или просто да изчакате Куба до ноември 2021г., когато ще се нормализират нещата по наша преценка.

Aко нямате резервация, не можете да отседнете в къща за гости. Трябва задължително да бъдете в определените от държавата хотели по региони. Плаща се в американски долари на летищата, има изнесено бюро на Куба тур, където ви издават ваучер.

Тоест ако нямате резервация избора ви е следния:
-За Хавана хотелите са: NH Capri, Comodoro, Melia Habana, Parque Central, Vedado Tulipan и Quinta Avenida Habana.

-За Варадеро има определен само един хотел и той е StarFish Las Palmas.

-За Камагуей е определен хотел Плаза

-За Холгин хотел Villa Mirador de Mayabe,

-За Санта Клара хотел Granjita y Caneyes

-За Сантяго де Куба хотел Versalles.

Светослав препоръчва да изчакаме поне още няколко месеца, докато мине ваксинацията тук, която е много добре организирана. „Прогнозата ми е към края на ноември 2021. Според мен, когато мине масовата ваксинация нещата ще се нормализират. Но със сигурност ще останат задължителните тестове на всяко летище в Куба. Нямам информация дали ще се приемат ваксинирани туристи без карантина“, допълва той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here