През 30-те години на 20-и век едно питие обикаля щатските барове и става любимо на куп писатели. Ърнест Хемингуей, Синклер Луис и Орсън Уелс със сигурност са били негови почитатели, а името на питието е Белини. Днес то се цени по целия свят и това не е случайно – вкусът му те пренася в един вълшебен свят, където всичко е подвластно на собственото ти въображение.
Белини идва в САЩ от Венеция, където било създадено от Джузепе Чиприани. По това време това време той бил главен барман в най-скъпото заведение във Венеция – Harry’s Bar. Заради розовия си цвят, който напомнял одеждите на светец от картина на Джовани Белини, Чаприани нарича коктейла си на негово име. Колкото и да е смешно точно това е истината. малко по-късно манията по Белини завладява и нюйоркския Harry’s Bar, където често отсядали както споменатите писатели, така и други известни личности.
Белини се правел от Просеко или най-обикновено шампанско, гарнирано от сока на смлени бели праскови, като самите те са слагали на дъното на чашата.
Божоле – елегантно, френско и изтънчено вино
Това питие е едно от многото, преписвани на венециански бармани – магьосници. Истината обаче е, че тяхната слава се разнася по света от доста по-известни хора на изкуството, които са били ценители на тези течни шедьоври.
в наши дни съществуват и разновидности на Белини, тъй като не навсякъде може да се намери Просеко и бели праскови. някои бармани го приготвят с жълти праскови или дори с нектар от такива, както и с различни бели газирани вина. Според познавачи обаче не е най-добре д се добавя обикновено шампанско, което често е доста сладникаво и увеличава сладостта от прасковите. Изберете някое по-сухо и с по-кисела жилка, пише „Галерия“.