Коледната трапеза не може да мине без червените вина – те създават празничната атмосхера и носят вековния български дух. Затова започнете подготовката своевременно. Ако очаквате повече гости, се погрижете да има за всеки вкус – по-тежките вина обикновено се предпочитат от мъжете, а по-леките – от дамите.
Каквито и марки да изберете, имайте предвид, че сортовите вина са различни от купажните – както по вкус и аромат, така и по съчетаване с храна. Не стреляйте напосоки, за да не опрапостите вечерята.
Червените меса са отлична комбинация с Мавруд и Мерло, но ако наблегнете на Сира, а тя фигурира в голяма част от купажите, е добре да поднесете плато сирена или стандартни сух мезета.
Божоле – елегантно, френско и изтънчено вино
В някои страни се сервира пуйка, като този обичай навлезе от известно време и у нас. Пуешкото месо също се съчетава добре с червено вино, но за предпочитане е то да бъде Каберне. Към пуешко се препоръчват и Розетата, които от години са фаворит на дамите – при всякакви поводи.
Ако имате в компанията хора, чувствителни към червено вино по някаква причина, подсигурете се и с бяло. Никой няма да ви се разсърди, ако сложите на масата и едно Шардоне, което върви с повечето от класическите комбинирани плата.
Западът налага все повече и у нас своите предпочитания и в това няма нищо лошо. Именно балансът между модерните тенденции и запазването на родната традиция е разковничето за хубав празник. Затова можете да опитате и греяните варианти.
Рецепти за греяно вино има много, но е добре да се насочите към по-лесните. Историята му може да бъде проследена чак до римляните, които откриват, че в мразовитите месеци ароматното питие укрепва едновременно духа и тялото. Те популяризират благотворната течност в земите, които завладяват, и в страните, с които търгуват.
Защо пещерите са добри за отлежаване на вино
След разпада на империята греяното вино губи славата си в по-голямата част от Европа, но се завръща с пълна сила през Ренесанса, предимно благодарение на германците и скандинавците. Те не спират да експериментират с най-различни червени вина, сезонни плодове и подправки и дори измислят свои думи за сладкото питие, които използват и до днес – glogg в Швеция и Gluhwein в немско-говорящите страни.
Ако решите да се пробвате за пръв път, използвайте удобна касерола или тенджера с по-дебело дъно. Загрявайте виното постепенно и не го оставяйте да кипне, за да не се изпари алкохолът в него. Предварително запечете подправките цели и ги добавете към загрятото вино.
Така запазвате аромата им и няма да се налага да прецеждате готовата напитка заради зрънца, каквито обиктовено се образуват при слепване на прахообразни съставки, пише „Галерия“.
Уверете се, че кората на плодовете, които използвате, е добре почистена от химикали и парафин. Поднесете подправеното вино горещо в керамична или стъклена чаша с дръжка. Декорирайрте с резенче плод или няколко ядки.