Йордания не е само земя на древни чудеса, но и кулинарна дестинация, която ще ви впечатли с богатството на вкусове и аромати. Ето списък на задължителните ястия и напитки, които ще ви потопят в автентичната йорданска кухня:
1. Мансaф (Mansaf) – Националното ястие на Йордания
Мансaф е символ на йорданската култура и гостоприемство. Това ястие се приготвя с агнешко месо, което се готви бавно в сос от ферментирало сухо кисело мляко (джамид) и се сервира върху ориз с гарнитура от печени ядки. Консумира се традиционно с ръце и е идеален избор за първата ви среща с местната кухня.
2. Мааклуубе (Maqluba) – “Обърнатото ястие”
Мааклуубе буквално означава “обърнато”. Представлява вкусна комбинация от месо (пилешко или агнешко), ориз и зеленчуци (като патладжани или карфиол), които се готвят в един съд, след което ястието се обръща с дъното нагоре преди сервиране. Вкусът е уникален, а презентацията впечатляваща.
3. Канафе (Knafeh) – Сладкото изкушение
Канафе е традиционен десерт от тънки нишки кадаиф, напоени със сладък сироп и пълни със сирене или крем. Той е особено популярен в град Наблус, но в Йордания ще го намерите в различни варианти. Хрупкавата коричка и меката сърцевина го правят идеалното удоволствие след обилна вечеря.
4. Фалафел и хумус
Въпреки че са популярни в целия Близък изток, фалафелът и хумусът в Йордания са издигнати до ново ниво. Насладете се на прясно приготвен фалафел, хрупкав отвън и мек отвътре, в комбинация с кремообразен хумус, подправен със зехтин и подправки. Опитайте ги в традиционни ресторанти като Al Quds в Аман.
5. Заатар и арабски хляб
Заатар е микс от подправки, който включва мащерка, сусам и сумак. Опитайте го върху прясно изпечен арабски хляб с малко зехтин – простичко, но изключително вкусно. Това е популярна закуска или лека храна в Йордания.
6. Меджуадра (Mujadara) – Постно удоволствие
За любителите на вегетарианската кухня меджуадра е задължителна. Това ястие се приготвя от леща, ориз и запържен лук, подправени с ароматни подправки. То е едновременно питателно и засищащо.
7. Арабско кафе и чай с мента
Нито едно посещение в Йордания не е пълно без чаша традиционно арабско кафе, ароматизирано с кардамон. Чаят с мента или мащерка също е изключително популярен – топла напитка, която съчетава вкус и уют.
8. Муттабал и баба гануш
Муттабал е кремообразна разядка, направена от печен патладжан, смесен със сусамов тахан и лимонов сок. Подобна на него е баба гануш, но с по-груба текстура и добавени зеленчуци. И двете са идеални за хапване с хляб или като гарнитура.
9. Маглубе – Улична храна
Йорданската улична кухня предлага вкусни изкушения като маглубе – сандвич с фалафел, хумус и свежи зеленчуци, увит в тънък хляб. Бързо, евтино и невероятно вкусно!
10. Баасбуса и харира
Двата десерта са истински представител на Близкоизточните сладкиши. Баасбуса е сладкиш от грис, напоен с ароматен сироп, а харирата е супа, която обикновено се поднася през Рамадан, но е налична и през годината.
Тажин – кулинарното съкровище на Мароко
Йордания предлага съвършенство както за любителите на месо, така и за вегетарианците. Насладете се на местната храна, която разказва история за култура, традиции и гостоприемство, докато се потапяте в богатството на тази забележителна страна.