Новини

Хераклея Синтика се утвърждава като водещ туристически обект на Балканите

Очаквам траен растеж на туристическия поток към Хераклея Синтика и към Историческия музей в Петрич, където оставяме всички находки“. Това каза за БТА проф. Людмил Вагалински. Археологът се надява Община Петрич скоро да реализира втори проект за реставрация и експониране на Хераклея. Така античният град ще се утвърди като водещ туристически обект на Балканите, смята професорът.

Проф. Вагалински разказва, че започва археологическото проучване на Хераклея през 2007 година, заради проект на община Петрич по европейската програма „Трансгранично сътрудничество“. В него обектът е заложен като туристическа цел. „На самия терен нямаше нищо за гледане освен пръснати камъни и парчета керамика“, сподели професор Вагалински и добави, че се налага спешно разкриване на част от архитектурата, за да не пропадне проектът.

Професор Вагалински се радва на добро взаимодействие с Общината, която оценява потенциала на археологическия обект. Четири пъти, включително през 2024 година, обектът получава и целево финансиране от Министерски съвет. Резултатите не закъсняват. Открити са две скулптури, които носят нова и достоверна информация за историята на Хераклея, каза професорът.

По неговите думи, първата (цяла) статуя е създадена около новата ера, тоест преди 2000 години. На нея е изобразен млад мъж от централния елит на ранната Римска империя. В момента специалисти работят по крайното му разпознаване, за което са нужни ясни детайли. Втората мраморна пластика датира около средата на ІІ век. Нейното почистване предстои и е рано да се правят прогнози за изобразената на нея личност, уточни археологът.

Той пояснява, че статуите са открити в ясен археологически контекст. Така те носят нова и достоверна информация за историята на Хераклея, като същевременно повишават рязко интереса към обекта, което е добре за туризма в българския Югозапад, добави професорът.

В бъдеще предстои разширяване на разкопките, които ще обхванат източната периферия на централния площад. Проф. Вагалински очаква там да се разкрият храм на Херакъл и източната порта на античния град Хераклея Синтика. Ще се довърши и проучването на римската обществена сграда с подова мозайка, която специалистите регистрират това лято.

„Акрополът на града на южния „Джонков връх“ на хълма Кожух крие доста тайни. Само се докоснахме до тях през лятото на 2021 година“, каза още професор Людмил Вагалински. Той е категоричен, че специалистите ще продължат да информират българската и чуждестранна общност за резултатите от разкопките на Хераклея Синтика, чрез медийната платформа Archaeologia Bulgarica. В платформата са публикувани два тома за историята на Хераклея Синтика по археологически данни.

ИЗБРАНО

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button