Новини

Откирха селище на 5 века в региона на Амазонка

Проектът „Amazônia Revelada“ представлява проучване на региона на Амазонка за идентифициране на археологически обекти с помощта на технологията LiDAR и проучвания, провеждани от местни изследователи, които са членове на коренното и традиционното население.

В изявление за пресата, публикувано в Музея на Амазонка в Манаус, Едуардо Невес, директор на Музея по археология и етнография към Университета на Сао Пауло, съобщи за откриването на колониално селище, което фигурира в карти от XVIII век.

Откритието е направено с помощта на LiDAR (Light Detection and Ranging) – метод за дистанционно наблюдение, при който се използва светлина под формата на импулсен лазер за измерване на разстояния до Земята. Разликите във времето на връщане на лазера и дължината на вълната могат да се използват за съставяне на триизмерна цифрова карта на затъмнения пейзаж.

Проучването с LiDAR разкрива следи от улична система. Невес обясни пред бразилската информационна служба Metrópoles, че тази система е била забравена, след като жителите са напуснали селището след 300 години португалско колониално управление.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button