Новини

Пускат метро с 13 станции в Солун, за да спасят града от тежкия трафик

Главната линия на метрото в пристанищния град Солун в Северна Гърция ще влезе в търговска експлоатация от 30 ноември, предоставяйки нова възможност за транспорт на жителите и гостите по централната ос на града, съобщава в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

9,6-километровата линия има 13 станции, включително спирките „Венизелос“ и „Света София“. Очакваният дневен брой пътници е приблизително 254 000 души, като първоначално влаковете ще се движат на всеки 2,5 минути.

Влак стрела ще свързва Солун, Скопие, Белград и Будапеща

Влаковете ще се движат без машинисти, но на борда им ще има служител. Мерките за безопасност включват преградни врати на пероните за предотвратяване на достъпа до релсите, камери с висока резолюция за наблюдение в реално време и системи за аварийно спиране.

Последните строителни и възстановителни работи продължават, като преди откриването се провеждат ежедневни пробни курсове. Очаква се метрото да намали значително задръстванията по улиците, като се предвижда намаляване на броя на автомобилите по пътищата с 57 000 дневно след разширяването му до предградието Каламария в края на 2025 г., отбелязва изданието.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button