Популярното и любимо на нежния пол розе изобщо не е капризно за съчетаване с храни. Напротив, то е универсално – подхожда на всякакви видове мезета. Има някои основни правила при поднасянето, например – светлорозивите и възкисели варианти са отлични за мазно месо. Това съчетание олекотява ястията, без да ги лишава от вкусовото доминиране.
Добрата новина е, че гостите никога не могат да ви изненадат – ако имате бутилка розе вкъщи, можете само да я охладите и да сервирате виното с наличните неща от вашата кухня.
Най-добрите градове за евтино, но качествено вино
Ето 7 перфектни мезета за розовата магия, които се препоръчват от специалистите:
- Полусухото розе се съчетава добре с десерти. Смело го сервирайте с торта, кейк и дребни сладки.
- Сухото и наситено вино се сервира към ордьоври, салати и рибни ястия. Ако сте решили да включите ордьовър в менют, той винаги върви с розе.
- Червено-розовите сладки вино пък са подходящи за сирена, плодове, червена риба и месо на грил. Наситеният им аромат чудесно се комбинира с изброените блюда.
- Класика е виното да се поднася с ризото, паеля и ястия, приготвени на тиган уок. В зависимост от подправките ще получите истинска вкусова експлозия.
- Нестандартно, но популярно – розовото сухо вино се сервира дори с пържена риба, колбаси и салами. Много хора биха възразили, но всичко зависи от индивидуалния вкус.
- Винаги можете да гарнирате чаша изстудено розе със студени месни ордьоври, а също така и с бяло месо и морски дарове.
- По отношение на сирената е добро както с меки силни сирена, така и с по-твърди. Гауда и Ементал са идеални, както и сирената с благородна плесен.