Новини

Албания създава нова държава в столицата Тирана

Европа може да има нова държава, пише изданието Timeout, а нейното раждане може да се случи на територията на Албания. Това не е изненада, защото най-малкият град-държава се намира на територията на Рим – Ватикана. Министър-председателят Еди Рама обяви пред ОН на 22 септември, че има планове за създаването на нова държава в сърцето на Тирана и ще бъде със свое собствено управление, получавайки независимост.

Суверенната държава на ордена Бекташи има особена история в Албания и съществува от XIII век по време на управлението на Османската империя. Въпросният орден е подразделение на суфизма – разклонение на исляма, което разглежда религията на по-духовно ниво.

През 30-те години на миналия век, статистиката показва, че около 50% от жителите на Албания са мюсюлмани, докато Бекташи са едва 10% и така до 2023 г. Защо тази страна ще се създаде точно сега? Рама твърди, че иска да създаде нов център, който да се ориентира към толеранс и мирно съжителство.

В земите на Скендерберг – Тирана, Дуръс и Саранда рисуват новото лице на Албания

Новата страна ще разполага с администрация и чиновници, но по-важното е, че няма да налага правила за обличане и алкохолът ще бъде разрешен.

Самите последователи на движението не са толкова ориентирани около територията, колкото върху възможността да представят своите религиозни практики. Новата страна има последователи по цял свят, а сега най-накрая може да се представи на глобалната сцена. Албания се смята за една от много хармоничните и толерантни страни, където можем да открием църкви и джамии в една особена близост.

Преди да се стигне до създаването на новата страна, предстои гласуване на парламента.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button