Новини

Албания отчита пореден туристически рекорд

Общо 2,3 милиона нощувки са регистрирани в Албания през първите шест месеца от 2024 г., съобщи „Албениън дейли нюз“. Според данните, анализирани от албанския сайт „Скан Интел“, Албания е отбелязала най-големия растеж в броя на нощувките в структурите за настаняване, в сравнение със същия период миналата година, и в сравнение с всички останали европейски страни.

Около 37 процента е растежът за Албания, в сравнение с първите шест месеца на 2023 г. Това поставя страната на първо място по растеж на нощувките в сравнение с другите европейски страни.

В първата половина на 2024 г. е имало около 1,2 милиарда нощувки в туристически структури за настаняване в страните от Европейския съюз. Това представлява спад с 0,9 процента в сравнение със същия период миналата година.

Туристическият бум на Албания заплашва реките

Според данни на „Европейската статистическа агенция“ Люксембург се нарежда на второ място след Албания, следвана от Малта, Република Северна Македония и Сърбия. Същевременно страни като Франция, Исландия и Белгия отчитат спад на интереса.

Албания се нарежда на първо място и по брой на нощувките на чуждестранни посетители с повишение от 51 на сто в първите шест месеца на годината. Средното повишение за Европейския съюз е 3,3 процента.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button