Новини

Турция привлича туристи с реставрирана цистерна за вода на 2800 години

Приключи реставрацията на цистерна за вода на почти 2800 години от периода на Урарту, открита в замъка Харпут в района на Източен Анадол в Турция, предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Разположен в провинция Елязъг, замъкът Харпут, който е бил домакин на множество цивилизации през вековете, продължава да бъде в центъра на археологическите разкопки, започнали през 2004 г.

Замъкът, където следите от първите селища датират от 3000 г. пр.Хр. и по-късно укрепен от кралство Урарту, разкрива артефакти и структури.

Турция обмисля да взима пръстови отпечатъци от чуждите туристи

В историческия район Харпут, който е в предварителния списък на ЮНЕСКО за световното наследство, завърши реставрацията на втория воден резервоар с 52 стъпала, разположен в замъка, след като преди това беше възстановен първият резервоар от периода на Урарту със 112 стъпала, отворен за посещение през 2021 г.

Втората цистерна е забележителна със своята структура, издълбана в скалите. Тя е близо 4,5 метра в диаметър и е дълбока 30 метра.

Реставрацията на втората цистерна приключи и тя ще бъде отворена за посетители, след като бъде уреден пътят за достъп, каза пред Анадолската агенция Исмаил Айтак, който ръководи разкопките на замъка Харпут.

Айтак каза, че големите водни цистерни, издълбани в скалите и до които се стига по стъпала в замъка Харпут, са значими структури от гледна точка на историята и туризма.

Той каза, че реставрацията на цистерната със 112 стъпала от периода на Урарту е завършена през 2021 г. и е отворена за туристи.

Той също така отбеляза, че замъкът Харпут съдържа много по-малки цистерни, но само две големи цистерни със стъпала, като добави, че първата, известна като тъмницата, където крал на кръстоносците е бил затворен по време на селджукския период, е отворена за туризъм преди няколко години.

Турция отново обмисля преразглеждане на системата all inclusive

„Реставрацията на втората цистерна със стъпала приключи наскоро“, каза Айтак. „Това е цистерна с диаметър 4 метра, издълбана в естествена скала, спускаща се на 30 метра надолу с 52 стъпала.“

Цистерните са на около 2800 години и са използвани за водоснабдяване от следващите цивилизации, добави той.

„Значението на мястото (цистерната) е, че това е една от най-важните и най-големи цистерни, издълбани в естествена скала в Турция. Когато водата свърши, тя се използва за съхранение на храна.“

Подчертавайки, че целта им е да отворят цистерната за посетители, Айтак каза, че „искаме посетителите да придобият представа за историята на региона“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button