Вкусове

Маргарита – кралицата на лятото

Тя завладява с изисканост и стил, носи прохлада и настроение

Какво е плаж край морето или край басейна без чаша цветен и ароматен коктейл с поставени в нея чадърче и сламка? Идва времето на безбройните слабоалкохолни комбинации, които създават неповторимата отпускарска атмосфера. Тяхното приготвяне е цял ритуал, а въздействието им върху сетивата е цялостно – цвят, аромат и вкус.

Кралицата на летните коктейли безспорно е Маргарита. Тя се приготвя основно от текила и сок от лайм, а повечето бармани предпочитат да слагат и доста сол по ръба на чашата.

Не е грях в тази напитка дас е постави резенче лайм, даже напротив – то засилва цитрусовия й аромат, който е толкова освежаващ в жегите. Съществуват дори рецепти, в които резенчетата са няколко.

Има пет основни претенденти за измислянето на коктейла и с всеки от тях е свързана някаква легенда. Най-старата безспорно е от 4 юли 1942 година. Панчо Моралес бил барман с постоянна клиентела и развинтено въображение. Една вечер клиент поръчал Магнолия. Панчо си нямал представа какво съдържа този коктейл освен Куантрото, затова смесил текила, Куантро и лимонов сок. Нарекъл получения коктейл на любимото си цвете.

Пиня Колада – повей от Карибите

Следващият претендедент за създаването е Карлос Дани Херера – около 1947 – 48 гдина. Той бил също такъв прочут барман. Веднъж обаче за една вариететна артистка – Марджъри Кинг, която била влюбена в текилата, той налял напитката в чаша с лед, добавил лимонов сок и превеждайки името на жената на испански, нарекъл коктейла Маргарита.

Маргарита Саймс е следващата версия за създаването  и датира от декември 1948 година. На свое коледно парти през 1948 година тя приготвила коктейл от Куантро, текила и сок от лайм, който имал голям успех сред гостите й и скоро се разпространил в Тексас и Холивуд под името Маргарита.

Казват, че видовете Маргарита са толкова, колкото са и барманите по света, пише „Галерия“. Всеки добавя съставки, подправки и променя пропорците по свой вкус.

Рецепта за Маргарита

75 мл текила;
25 мл трипъл сек
50 мл лимонов сок

За украса:
сол
1 резен лимон

Калории: 307

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button