Повей от Карибите през цялата година – това е Пиня Колада. Произходът на този магически вкусен коктейл е оспорван. Трима пуерторикански бармани се провъзгласяват за негови създатели, но никой не успява да го докаже.
През 20-те години на 20-и век това питие се появява на страниците на популярно списание. Името, преведено от испански, означава „прецеден ананас“. По онова време напитката е съдържала единствено сок от ананас, сок от лайм, светъл ром, захар и лед, разбити заедно.
Един от барманите обаче решил да добави и мляко от кокосов орех, за да впечатли шефа си и гостите на заведението. Коктейлът придобива огромна известност и е издигнат до ранг на национално питие в Пуерто Рико. Има и специален празник, посветен на него, който включва изобилие от коктейли и много забавления.
Пиня Колада се приготвя в различни съотношения в зависимост от личните предпочитания. Въпреки това според най-популярната рецепта се ползват една част кокосово мляко, една част бял ром, три части сок от ананас и няколко кубчета лед. Всички тези съставки се поставят в блендер или шейкър, за да могат да се разбият добре.
Така добитата консистенция се разлива в предварително изстудена коктейлна чаша. Някои предпочитат да смесят полученото питие и с газирана вода, но това не би могло да подобри кой знае колко вкуса на коктейла.
Белият вермут – перфектната основа за коктейли
По желания можете да декорирате чашата с коктейлна с парченца ананас, портокал, банан, лайм или друг плод, пише „Галерия“.
Ако нямате възможност да приготвите Пиня Колада у дома, можете да закупите напитката от търговските вериги. Можете да се спрете на класически вид или на някоя нова разновидност. Някои видове Пиня Колада могат да изискват съхранение в хладилник, а други – не.
Това е питие, чиито плодов вкус и завладяващо тропическо ухание се предпочитат при направата на различни коктейли. Кокосово-млечното очарование се дообогатява с Бейлис и други сметанови ликьори.