Новини

Скок в цените на градския транспорт в Истанбул от днес

По решение на Центъра за обществен транспорт към Истанбулската голяма община от днес влизат в сила нови, по-високи цени за пътуване със средствата за масов обществен транспорт в мегаполиса. Според новите тарифи, които са обявени на сайта на истанбулската голяма община, билетите за пътуване се оскъпяват с 13 процента, съобщава БТА.

Новата цена за пътуване с обществения транспорт в Истанбул, което става с електронни карти, се повишава от 25 лири на 28,20 турски лири (около 0,78 евро).

Със същия процент се увеличават и цените на абонаментните карти за ученици и студенти, както и за категориите служители, които ползват намаления в градския транспорт (т.нар. сини карти – б.а.).

Възрастните хора (65+ години) в Турция имат право на безплатно пътуване в градския транспорт.

Масовият обществен транспорт на мегаполиса Истанбул включва автобуси, метро, метробуси, трамваи, фуникуляр трамвай и градски кораби, които превозват пътници между европейския и азиатския бряг.

За морските таксита, които също са много популярни (10 пътника плюс капитана – б.а.), обаче увеличението е 100 процента.

Засега няма информация за промяна в цените на влаковата линия Мармарай, която минава по дъното на Босфора и превозва милиони пътници в двете посоки между европейската и азиатската част на Истанбул.

Мармарай е под контрола на турското Министерство на транспорта.

Цената на един билет по целия маршрут на Мармарай от 76 км е 33,20 турски лири (около 0,90 евро). При слизане на междинни станции има автомати, на които се връща останалата сума.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button