Няма българско семейство, в което да не е познато виното с име на билка – пелин. Наричат го още наложен пелин, защото в производството му билката се „налага“ върху напитката, за да придобие тя онзи специфичен леко горчив вкус, който я прави уникална.
Виното може да бъде червено или бяло и обикновено се подбират по-леки сортове, които да не се бият със силния аромат на билката.
Според легендите старите българи, прибирайки се от гурбет или война, пиели пелин, а не вода. Така се предпазвали от дифтерита и си гарантирали добро чревно здраве. Преди да е създаден антибиотикът, маларията също се е лекувана с екстракт от пелин, заради хинина, който съдържа и на който всъщност се дължи горчивият му вкус.
Божоле – елегантно, френско и изтънчено вино
В по-ново време китайски учени смятат, че поради сходството на молекулите на маларията и рака може да се ползва също и като профилактично средство срещу рак.
Употребата на тази билка за медицински цели датира от хилядолетия преди Христа. За пръв път е описан в документи 3500 г. пр.н.е., а за горчивия му вкус се говори над десетина пъти и в Стария завет. Още Питагор като учен препоръчва вино, напоено с пелинови листа за облекчаване на болките, а Хипократ е лекувал с билково вино с пелинов екстракт ревматизъм и менструални неразположения.
През Средновековието е наречен „билката на Марс“, ползва се като средство за всички болести, но основно като най-добър приятел на стомаха поради очистителното, антипаразитно, стимулиращо храносмилането средство, особено при консумацията на мазни храни.
И тъй като помага още при безсъние и нервно напрежение, е много харесван и от дамите, отдадени на динамичните си професии.
Защо пещерите са добри за отлежаване на вино
Смята се, че дори една чаша от това вино подобрява настроението и паметта, защото билката съдържа също голямо количество калий и магнезий, които подобряват функциите на сърцето и намаляват риска от инфаркт, пише „Галерия“.
Впрочем, различните националности имат свои традиционни напитки на основата на пелина – при някои това е вермутът, при други – напитки от рода на тоника, италианците го ползват при чинцаното, а французите го добавят към своето перно.
Наложеният пелин може да се консумира като аперитив, джиджестив или по време на хранене, особено при консумация на мазни храни. Препоръчваме да се поднася добре охладен до 4-6 градуса и да се консумират по 1-2 чаши на ден.